Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (95): Consensul de pronosticuri. Ce văd experții că va urma în 2024
Esential

Lumea în cifre (95): Consensul de pronosticuri. Ce văd experții că va urma în 2024

rata inflației (sursă foto: actual de Cluj)
sursa foto arhiva companiei

În timp ce privim spre 2024, nu lipsesc previziunile și predicțiile experților pentru economia mondială, piețele, geopolitica și tehnologia pe care să le urmărim în acest nou an.

În acest acum al cincilea an al Consensului nostru de previziuni (parte a seriei noastre cuprinzătoare de previziuni globale pentru 2024), am sintetizat 25 dintre cele mai frecvente previziuni și prognoze ale experților într-o singură imagine a ceea ce se așteaptă să se întâmple în 2024.

Pornind de la baza noastră de date cu peste 700 de previziuni compilate din rapoarte, interviuri, podcasturi și multe altele, „cartonașul bingo” Prediction Consensus și acest articol oferă o imagine de ansamblu a celor mai citate tendințe și oportunități pe care experții le urmăresc pentru restul anului.

Economia și piețele în 2024

Pe baza sutelor de previziuni și prognoze economice pe care le-am analizat, mulți analiști și experți împărtășesc opinii similare cu privire la ceea ce ne așteaptă pentru inflație, ratele dobânzilor și creșterea economică în 2024.

Inflația: După declinul constant al inflației în toate economiile în 2023, mulți analiști văd că inflația continuă să se răcească spre nivelurile țintă. În timp ce unii remarcă faptul că ultima porțiune până la aceste ținte ar putea fi cea mai dificilă, puțini sunt cei care prevăd posibilitatea ca inflația să înregistreze din nou o creștere bruscă, așa cum am văzut în 2022.
Ratele dobânzilor: În condițiile în care se așteaptă ca inflația să fie în mare măsură domolită în 2024, fiecare bancă și instituție importantă prevede reduceri ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei până la jumătatea anului. Previziunile analiștilor cu privire la cât de mult vor fi reduse ratele variază între trei și șase reduceri, iar membrii consiliului de administrație al Rezervei Federale prognozează ei înșiși două-trei reduceri.

Piețe: Cu reducerile ratelor dobânzilor la orizont, experții au făcut ecoul unor previziuni tentativ pozitive atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni în 2024. Scăderea ratelor ar trebui să determine scăderea randamentelor obligațiunilor, în timp ce acțiunile ar trebui să continue să beneficieze de tema în creștere a IA. Diversificarea portofoliului este o temă comună în manualul de investiții din 2024, mai ales că riscurile geopolitice se profilează.

PIB-ul acestui an

Perspectivele de creștere în întreaga lume sunt atenuate. Previziunile de creștere a PIB-ului mondial variază între 2,5-3%, ceea ce este ușor mai mic decât media pe 10 ani (2013-2022) de 3,1%. Se estimează, de asemenea, că SUA vor înregistra o încetinire a creșterii, previziunile FMI de 2,4% în 2023 trecând la 1,5% în 2024, în timp ce în Europa se așteaptă, de asemenea, să se înregistreze în continuare o creștere lentă, de 0,9% în 2024.

Totul este conectat

În timp ce economia globală, piețele, geopolitica și progresele tehnologice s-au afectat întotdeauna în diverse moduri, în 2024 aceste conexiuni se simt mai puternice ca niciodată.

Un astfel de exemplu este modul în care escaladarea conflictelor din Orientul Mijlociu afectează costurile și rutele asigurărilor de transport maritim, ceea ce ar putea duce la o nouă creștere a inflației și ar putea determina băncile centrale să nu reducă ratele dobânzilor în acest an, afectând astfel o multitudine de factori economici și piețe din întreaga lume.

Anul 2024 se simte plin de posibilități interconectate, atât bune, cât și rele, de la previziunile în jurul progreselor în domeniul inteligenței artificiale, care vor inaugura o nouă piață de creștere și o epocă de aur a productivității, până la potențialele perturbări ale locurilor de muncă pe care le-ar putea provoca și pentru care piețele muncii și societatea noastră s-ar putea să nu fie pregătite, scrie Visual Capitalist.

În ciuda faptului că lumea a devenit mai polarizată și mai fracturată din punct de vedere geopolitic în ultimii doi ani, aceste previziuni și prognoze ne reamintesc cât de profund depind sănătatea și viitorul economiei globale de natura interconectată a acestor factori.

În episodul trecut s-a vorbit despre greșelile pe care investitorii le fac. Nimeni nu este imun la erori, inclusiv cei mai buni investitori din lume. Din fericire, greșelile de investiții pot oferi lecții valoroase în timp, oferind investitorilor ocazia de a dobândi cunoștințe despre investiții, și de a construi portofolii mai rezistente. Întregul episod aici.