Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (23): Anul 2023 stabilește noi temperaturi record la nivel global
Esential

Lumea în cifre (23): Anul 2023 stabilește noi temperaturi record la nivel global

Temperaturi ridicate Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

În timp ce pe întreaga planetă se doboară recorduri de căldură la nivel local, în iulie 2023 temperatura medie globală a atins o valoare fără precedent de 17,2°Celsius.

De fapt, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA), cele mai fierbinți patru zile înregistrate vreodată au avut loc între 4 și 7 iulie 2023, depășind recordul anterior de 16,9°C  stabilit la mijlocul lunii august 2016.

Temperaturile record din 2023 Sursa foto visualcapitalist

Temperaturile record din 2023 Sursa foto visualcapitalist.com

Graficul de mai sus prezintă graficul temperaturii medii a aerului la 2 metri deasupra suprafeței, începând cu anul 1979, folosind datele de la Climate Reanalyzer.

Care este cauza temperaturilor record?

Recordurile de temperatură au fost doborâte atât în 2023, cât și în 2016, ca urmare a impactului dublu al fenomenului climatic El Niño, care provoacă o creștere semnificativă a temperaturilor din Oceanul Pacific, și al schimbărilor climatice.

Temperatura medie globală a Pământului a crescut cu cel puțin 1,1°C din 1880, iar ritmul a crescut semnificativ în ultimul secol, alături de arderea combustibililor fosili. Cea mai mare parte a încălzirii a avut loc începând cu 1975, temperaturile crescând cu 0,15 până la 0,20°C pe deceniu.

Potrivit NOAA, șase dintre cele mai recente luni iulie (de obicei cea mai caldă lună) s-au numărat printre cele mai fierbinți șapte luni înregistrate în funcție de temperatura medie la suprafață la nivel global:

Temperaturile din luna iulie de-a lungul anilor Sursa foto visualcapitalist.com

Temperaturile din luna iulie de-a lungul anilor Sursa foto visualcapitalist.com

Deși aceste cifre arată creșteri marginale ale temperaturilor medii la nivel mondial, efectele sunt mult mai vizibile la scară locală.

În iulie 2023, temperaturile din Texas le-au depășit pe cele din nordul Africii, întrucât au atins 43,3°C (110°F). De cealaltă parte a Pacificului, orașele din jurul Chinei au folosit adăposturi antiaeriene pe post de centre de răcire în timpul unei serii de 10 zile cu temperaturi de peste 35°C (95°F).

„Ne aflăm pe un teritoriu necunoscut și ne putem aștepta ca și alte recorduri să cadă pe măsură ce El Niño se dezvoltă în continuare, iar aceste efecte se vor extinde până în 2024”, a declarat Christopher Hewitt de la Organizația Meteorologică Mondială.

Cum să atenuăm schimbările climatice?

Trecerea la surse de energie regenerabilă, reducerea sau captarea emisiilor de gaze cu efect de seră și implementarea unor practici sustenabile sunt considerate măsuri-cheie pentru încetinirea schimbărilor climatice.

Potrivit NASA, viitorul va necesita, de asemenea, adaptarea, reducerea riscurilor la efectele nocive ale schimbărilor climatice (cum ar fi creșterea nivelului mării, fenomene meteorologice extreme mai intense sau insecuritatea alimentară), precum și valorificarea tuturor oportunităților pozitive potențiale asociate cu schimbările climatice (cum ar fi sezoanele de creștere mai lungi și randamentele mai mari în unele regiuni), conform visualcapitalist.com.

Nu ratați episodul următor!

Mâine seară puteți citi un nou episod din serialul „Lumea în cifre”, în care omenirea este prezentată cu date exacte. În episodul următor puteți afla mai multe despre cât de mare este piața de petrol brut.