Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (68): Valorile totale ale exporturilor de bunuri la nivel mondial
Esential

Lumea în cifre (68): Valorile totale ale exporturilor de bunuri la nivel mondial

Exporturi în lume Sursa foto visualcapitalist.com
Sursa foto visualcapitalist.com

În 2022, valoarea totală a acestor exporturi de bunuri la nivel mondial a atins aproape 25.000 de miliarde de dolari. Odată cu evoluția comerțului internațional, cu efectele globalizării și cu progresul tehnologic, comerțul mondial a crescut cu aproximativ 300% în ultimii 20 de ani.

Această vizualizare realizată de Truman Du utilizează date de la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru a trasa grafic principalii exportatori mondiali în funcție de țară.

China este în continuare „fabrica lumii”

Cei mai mari 11 exportatori din lume au expediat bunuri în valoare de 12.800 de miliarde de dolari în 2022, mai mult decât restul lumii la un loc. Valoarea acestora este de 12.100 de miliarde de dolari.

Lista este condusă de China, cu 3.600 de miliarde de dolari sau 14% din totalul exporturilor. Țara a fost cel mai mare exportator de bunuri din lume din 2009.

Topul țărilor cu cele mai mari exporturi, Sursa foto visualcapitalist.com

Topul țărilor cu cele mai mari exporturi, Sursa foto visualcapitalist.com

În 2022, principalele produse exportate din China, în funcție de valoare, au fost telefoane (inclusiv smartphone-uri), calculatoare, cititoare optice, circuite integrate, diode de energie solară și semiconductori.

Doi dintre principalii parteneri comerciali ai Chinei sunt țările vecine Japonia și Coreea de Sud.

Mexicul depășește China ca fiind cel mai mare partener comercial al Americii

China a dezvoltat relații comerciale semnificative cu Uniunea Europeană și Statele Unite. Acestea sunt două dintre cele mai mari piețe de desfacere a mărfurilor din lume. Cu toate acestea, recentele tensiuni comerciale au dus la pierderea de către China a statutului de cel mai mare partener comercial al Statelor Unite în 2023.

Mexicul a depășit acum China ca fiind cel mai mare vânzător către Statele Unite. Această schimbare a dinamicii comerciale face parte dintr-un efort mai amplu al SUA de a importa bunuri de mai aproape de casă și de a-și reduce dependența de rivalii geopolitici. Statele Unite sunt al doilea mare exportator de bunuri din lume, cu peste 2 trilioane de dolari anual.

Canada a fost cel mai mare cumpărător al exporturilor americane în 2022. Aceasta reprezintă 17% din totalul exporturilor. Țara este urmată de Mexic, China, Japonia și Regatul Unit.

Principalele exporturi ale Statelor Unite sunt petrolul rafinat, gazul petrolier, petrolul brut, automobilele și circuitele integrate.

Perspectiva regională a exporturilor în funcție de țară

Dintr-o perspectivă regională, este clar că Asia domină piața comercială cu peste 36% din totalul exporturilor, urmată de Europa cu 34%.

Exporturi pe regiuni Sursa foto visualcapitalist.com

Exporturi pe regiuni Sursa foto visualcapitalist.com

Țările asiatice, europene și nord-americane au printre principalele lor exporturi produse manufacturiere și tehnologice. Țările africane și sud-americane exportă mai ales produse de bază, cum ar fi petrol, aur, diamante, cacao, lemn și metale prețioase.

O nouă eră a deglobalizării?

Comerțul internațional a înregistrat o creștere imensă la începutul secolului XXI, de la 15,6 trilioane de dolari în 2001 la 40,7 trilioane de dolari în 2008.

De atunci, politicile comerciale protecționiste, cum ar fi taxele pe bunurile străine și cotele de import, au crescut cu 663%. În mod similar, comerțul global ca procent din PIB s-a blocat, de asemenea, a atins un punct mort, atingând un maxim în 2008 și mergând în lateral de atunci, conform visualcapitalist.com.

Multe țări și-au redus interdependența și integrarea în era post-COVID. Exporturile globale vor crește în continuare cu 70% între 2020 și 2030. S-a ajuns la 29,7 trilioane de dolari până în 2030, potrivit Standard Chartered.