Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (72): Topul țărilor din lume care exploatează cele mai mari cantități de diamante
Esential

Lumea în cifre (72): Topul țărilor din lume care exploatează cele mai mari cantități de diamante

Diamante. Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Doar 22 de țări din lume se angajează în producția de diamante brute. Acestea sunt cunoscute și sub numele de diamante netăiate sau naturale. Acestea sunt extrase  din zăcămintele de pe teritoriile lor.

Acest grafic, realizat de Sam Parker, ilustrează liderii în producția de diamante brute în funcție de greutate și valoare. Acesta utilizează date de la Kimberly Process (o organizație internațională de certificare), împreună cu estimări realizate de Dr. Ashok Damarupurshad. Acesta este un specialist în metale prețioase și diamante din Africa de Sud.

Valoarea diamantelor Sursa foto visualcapitaist.com

Valoarea diamantelor Sursa foto visualcapitaist.com

Producția de diamante brute, în funcție de greutate

Rusia ocupă primul loc în topul celor mai mari producători de diamante brute din lume. Au fost extrase aproape 42 de milioane de carate în 2022, cu mult înaintea colegilor săi.

Avansul mare al Rusiei față de Botswana (24,8 milioane de carate) și Canada (16,2 milioane de carate), aflate pe locul al doilea, indică faptul că producția a acestei țări eludează sancțiunile din cauza dificultăților de urmărire a originii unui diamant.

Iată o defalcare rapidă a producției de diamante brute din lume.

Topul țărilor din care se extrag <yoastmark class=

Ca și în cazul majorității celorlalte resurse (petrol, aur, uraniu), producția de diamante brute este distribuită inegal. Primele 10 țări producătoare de diamante brute în funcție de greutate reprezintă 99,2% din totalul celor brute extrase în 2022.

Extracția de diamante, în funcție de țară

Cu toate acestea, un număr mai mare de carate extrase nu înseamnă neapărat o valoare mai bună pentru diamant. Alți factori precum tăietura, culoarea și claritatea influențează, de asemenea, valoarea unui diamant.

Iată o defalcare rapidă a producției de diamante în funcție de valoarea (USD) în 2022.

Producția de <yoastmark class=

Botswana a produs doar 59% din greutatea diamantelor din Rusia în 2022. Aceasta a avut o valoare comercială de aproape 5 miliarde de dolari, de aproximativ 1,5 ori mai mare decât cea a Rusiei în același an.

Un alt exemplu este Angola. Statul se află pe locul 6 în ceea ce privește producția. Totuși, este pe locul 3 în ceea ce privește valoarea diamantelor.

Ambele țări (precum și Africa de Sud, Canada și Namibia) produc diamante brute de calitate gemă. Rusia și RDC produc, în principal, pentru uz industrial.

Ce regiuni au produs cele mai multe diamante în 2022?

În mod nesurprinzător, Africa este cea mai mare regiune producătoare de diamante brute. Aceasta reprezintă 51% din producție în funcție de greutate și 66% în funcție de valoare.

Cu toate acestea, extracția diamantelor în Africa este un fenomen relativ recent, cu mai puțin de 200 de ani în urmă. Diamantele au fost descoperite – și apreciate – încă de acum 2.000 de ani în India. Mai târziu s-au răspândit în vest, la faraonii egipteni și în Imperiul Roman, conform visualcapitalist.com.

La începutul secolului al XX-lea, producția de diamante pe scară largă a luat avânt. A fost mai întâi în Africa de Sud, iar zeci de ani mai târziu în alte țări africane. De fapt, între 1889-1959, Africa a produs 98% din diamantele din lume, conform visualcapitalist.com.

Iar în a doua jumătate a secolului XX, termenul de „diamant de sânge” a evoluat de la diamantele extrase în zonele de conflict din Africa, folosite pentru a finanța insurecția sau criminalitatea.