Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (70): Ce surse de energie electrică alimentează lumea?
Esential

Lumea în cifre (70): Ce surse de energie electrică alimentează lumea?

Energie Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

În 2022, în întreaga lume au fost generați 29.165,2 terawați-oră (TWh) de energie electrică. A fost o creștere de 2,3% față de anul precedent. În această vizualizare, ne uităm la datele din cea mai recentă Revistă statistică a energiei mondiale și ne întrebăm ce a alimentat lumea în 2022.

Cărbunele conduce în continuare când vine vorba de electricitate. Acesta a reprezentat 35,4% din producția mondială de energie în 2022, urmat de gazele naturale, cu 22,7%, și de energia hidroelectrică, cu 14,9%.

Surse de energie electrică Sursa foto visualcapitalist.com

Surse de energie electrică Sursa foto visualcapitalist.com

Peste trei sferturi din totalul energiei electrice produse pe bază de cărbune din lume sunt consumate în doar trei țări. China este principalul utilizator de cărbune. Aceasta reprezintă 53,3% din cererea globală de cărbune, urmată de India, cu 13,6%, și de SUA, cu 8,9%.

Arderea cărbunelui este atât pentru producerea de energie electrică, cât și pentru metalurgie și producția de ciment. Aceasta este cea mai mare sursă de emisii de CO2 din lume. Cu toate acestea, utilizarea sa pentru producerea de energie electrică a crescut cu 91,2% din 1997. Acesta este anul în care a fost semnat primul acord global privind clima la Kyoto, Japonia.

Surse regenerabile în creștere

Cu toate acestea, chiar dacă energiile neregenerabile se bucură de timpul lor la soare, zilele lor ar putea fi numărate.

În 2022, energiile regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară și geotermală, reprezentau 14,4% din producția totală de energie electrică. Se remarcă o rată de creștere anuală extraordinară de 14,7%, determinată de creșterile mari în domeniul energiei solare și eoliene. În schimb, energiile neregenerabile au reușit doar un anemic 0,4%.

Autorii analizei statistice nu includ energia hidroelectrică în calculele lor privind energia regenerabilă, chiar dacă mulți alții, inclusiv Agenția Internațională pentru Energie, o consideră o „tehnologie de energie regenerabilă bine stabilită”.

Cu hidroelectrica mutată în coloana regenerabilelor, împreună au reprezentat peste 29,3% din totalul energiei electrice generate în 2022, cu o rată de creștere anuală de 7,4%.

Anul de groază al Franței în domeniul nuclear

Un alt mare promotor în raportul din acest an a fost energia nucleară.

În plus față de întreruperile de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, opririle din flota nucleară a Franței pentru a rezolva problema coroziunii descoperite în sistemele de injecție de siguranță a patru reactoare au dus la o scădere de 4% a utilizării globale, de la an la an.

Cantitatea de electricitate generată de energia nucleară în această țară a scăzut cu 22%, ajungând la 294,7 TWh în 2022. Ca urmare, Franța a trecut de la statutul de cel mai mare exportator de electricitate din lume, la cel de importator net.

Alimentarea cu energie a viitorului

Transformarea energiei mecanice în energie electrică este un proces relativ simplu. Centralele electrice moderne sunt minuni inginerești, cu siguranță, dar ele funcționează în continuare pe același principiu ca și primul generator inventat de Michael Faraday în 1831.

Dar modul în care se obține energia mecanică este punctul în care lucrurile se complică. Cărbunele a alimentat prima revoluție industrială, dar a încălzit planeta în acest proces. Vântul este gratuit și curat, dar nu este fiabil. Fisiunea nucleară generează în mod fiabil electricitate fără emisii, dar creează și deșeuri radioactive, conform visualcapitalist.com.

Având în vedere că în toată lumea au fost stabilite recorduri de temperatură în timpul verii, rezolvarea acestor tensiuni nu este doar academică, iar raportul de anul viitor ar putea fi un test crucial al angajamentului lumii față de un viitor energetic curat.