Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: PIB-ul pe cap de locuitor în statele din Europa în 2024
Esential

Lumea în cifre: PIB-ul pe cap de locuitor în statele din Europa în 2024

Europa, Sursă foto: unsplash.com
Sursa foto Arhiva companiei

Europa găzduiește unele dintre cele mai mari și mai sofisticate economii din lume. Dar cum se compară țările din regiune între ele din punct de vedere al productivității pe cap de locuitor? În această hartă, prezentăm nivelurile PIB-ului pe cap de locuitor din Europa în 44 de națiuni, în dolari americani actuali.

Datele pentru această vizualizare și acest articol provin de la Fondul Monetar Internațional (FMI) prin intermediul instrumentului său DataMapper, actualizate în aprilie 2024.

Cele mai bogate și cele mai sărace națiuni din Europa, în funcție de PIB pe cap de locuitor

Luxemburg, Irlanda și Elveția, conduc lista celor mai bogate națiuni din Europa în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor. Toate depășesc 100.000 de dolari.

PIB Europa pe state Sursa foto Arhiva companiei

PIB Europa pe state Sursa foto Arhiva companiei

Trei țări nordice (Norvegia, Islanda, Danemarca) ocupă, de asemenea, locuri fruntașe, între 70.000 și 90.000 de dolari. Alte țări nordice, Suedia și Finlanda, se clasează puțin în afara top 10, între 55.000-60.000 de dolari.

Între timp, cele mai mari economii europene în termeni absoluți, Germania, Marea Britanie și Franța, se situează mai aproape de mijlocul topului 20. Acestea au un PIB per capita de aproximativ 50.000 de dolari.

În cele din urmă, la capătul scării, Europa de Est în ansamblu tinde să aibă PIB-uri pe cap de locuitor mult mai mici. În acest grup, Ucraina se află pe ultimul loc, cu 5.660 de dolari.

O privire mai atentă asupra Ucrainei

Pentru o comparație mai amplă, PIB-ul pe cap de locuitor al Ucrainei este similar cu cel al Iranului (5.310 dolari), El Salvadorului (5.540 dolari) și Guatemalei (5.680 dolari).

Potrivit experților, economia Ucrainei a avut în mod istoric performanțe sub așteptări. După căderea Zidului Berlinului, economia s-a contractat timp de cinci ani consecutivi. Tranziția sa către o structură economică occidentală, liberalizată, a fost umbrită de corupția generalizată, de un fond fiscal limitat și de puține surse de venit.

Din punct de vedere politic, transformarea sa de la un regim autoritar la o democrație civilă s-a dovedit dificilă, în special în ceea ce privește consolidarea instituțiilor.

În cele din urmă, după invazia țării din 2022, PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 30% într-un singur an. Aceasta este cea mai mare pierdere de la independență încoace. Emigrația pe scară largă – până la șase milioane de refugiați – joacă, de asemenea, un rol.

În ciuda acestor provocări, creșterea economică a țării s-a stabilizat oarecum, în timp ce luptele continuă, conform Visual Capitalist.