Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Care sunt cele mai importante rute de zbor din lume în funcție de venituri
Esential

Lumea în cifre: Care sunt cele mai importante rute de zbor din lume în funcție de venituri

stirilekanald.ro
Sursa foto Arhiva companiei

În 2024, se estimează că un număr record de 4,7 miliarde de persoane vor călători cu avionul. Acestea vor fi cu 200 de milioane mai mult decât în 2019. În acest an, vor fi și venituri mai mari pe anumite rute de zbor.

Veniturile au urcat la un nivel estimat de 896 de miliarde de dolari la nivel global anul trecut. Companiile aeriene se confruntă cu marje extrem de reduse. În medie, acestea au obținut un profit net de doar 5,44 dolari pe pasager în 2023. În prezent, industria se confruntă cu presiuni din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, a dificultăților din lanțul de aprovizionare și a costurilor abrupte de infrastructură.

Acest grafic prezintă rutele de zbor cu cele mai mari câștiguri la nivel mondial, pe baza datelor OAG.

Cele mai mari rute generatoare de venituri în 2023

Mai jos, prezentăm rutele aeriene cu cele mai mari venituri în prima jumătate a anului 2023.

Rutele aeriene cu cele mai mari venituri în prima jumătate a anului 2023, Sursa foto Arhiva companiei

Rutele aeriene cu cele mai mari venituri în prima jumătate a anului 2023, Sursa foto Arhiva companiei

După cum se poate observa, zborurile interne din SUA au reprezentat șase dintre cele 10 zboruri care au generat cele mai mari venituri. Ruta Sydney-Melbourne este pe primul loc, cu 1,21 miliarde de dolari.

Care curse au adus cele mai mari venituri

De fapt, această rută are venituri de peste două ori mai mari decât cele de dinaintea pandemiei. Acest lucru se întâmplă chiar dacă numărul de pasageri a scăzut. Ruta de zbor este dominată în mare măsură de Qantas și Virgin Australia. Qantas a obținut marje de câștig record de 18% pe piața internă în anul fiscal care se încheie în iunie 2023. Costurile mai mici ale combustibilului și prețurile în creștere ale biletelor au fost factori-cheie în creșterea veniturilor.

În plus, Qantas și Virgin Australia sunt principalii transportatori pentru zborurile între Melbourne și Perth, o altă rută cu cele mai mari venituri.

Ruta New York-Londra este una dintre cele mai aglomerate și mai profitabile rute la nivel global. Aceasta a generat venituri de 1,15 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 37% față de aceeași perioadă din 2019. În general, ruta de zbor a avut 3,88 milioane de locuri de zbor programate pentru întregul an 2023.

Cea mai mare creștere a veniturilor în această perioadă a fost pentru zborurile din Dubai către Riad, cu venituri care au crescut cu 416% de la an la an. Acest zbor de două ore, o rută extrem de profitabilă între marile centre financiare, este unul dintre cele mai aglomerate din Orientul Mijlociu, notează Visual Capitalist.