Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (66): Economiile cu cea mai rapidă creștere în 2024
Esential

Lumea în cifre (66): Economiile cu cea mai rapidă creștere în 2024

Lumea Sursa foto dremstime.com
Sursa foto Arhiva companiei

În articolul de mai jos vor fi prezentate proiecțiile Fondului Monetar Internațional cu privire la creșterea economică a statelor lumii în anul următor, în 2024. Mai jos sun prezentate statele lumii care vor înregistra cea mai mare creștere economică în 2024.

Ceea ce este de menționat încă de la început este faptul că nu țările bogate vor avea cea mai mare majorare din punct de vedere economic.

Cea mai rapidă creștere economică în 2024

Pentru a răspunde la această întrebare, am vizualizat previziunile de creștere a PIB-ului din raportul World Economic Outlook 2023 al Fondului Monetar Internațional din octombrie 2023.

Statele lumii cu cea mai mare creștere economică în 2024, sursa foto visualcapitalist.com

Statele lumii cu cea mai mare creștere economică în 2024, sursa foto visualcapitalist.com

Totuși, situația nu este deloc surprinzătoare. Multe dintre aceste state sunt situate în Asia și Africa Sub-sahariană. Acestea sunt două dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere economică din lume.

Creșterea economică din punctul de vedere al PIB-ului în 2024, Sursa foto visualcapitalist.com

Creșterea economică din punctul de vedere al PIB-ului în 2024, Sursa foto visualcapitalist.com

Pentru India, datele și previziunile sunt prezentate pe baza unui an fiscal (începând cu luna aprilie). Continuați să citiți mai jos pentru un context suplimentar cu privire la aceste cifre.

Cele mai importante aspecte ale economiilor din Asia

Se preconizează că economiile cu cea mai rapidă creștere din Asia vor fi Macao, Palau și India. Acestea vor avea creșteri de 27,2%, 12,4% respectiv 6,3%.

Economia din Macao se bazează în mare măsură pe turism. Aceasta este o industrie care reprezintă peste 60% din locurile de muncă din regiune. De asemenea, aceasta reprezintă aproximativ 70% din PIB-ul său.

Palau este o țară mică. Aceasta este formată din 340 de insule. Acestea au o suprafață totală de 466 de kilometri pătrați. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, turismul reprezintă aproximativ 40% din PIB-ul din Palau.

India a devenit recent cea mai mare țară din lume în funcție de populație. În cazul acesteia se preconizează că va atinge un vârf de 1,7 miliarde de locuitori până în 2064.

Economia din Africa Sub-sahariană

Africa Sub-sahariană reprezintă jumătate din lista primelor 20 de locuri. Țările ce se află în fruntea clasamentului sunt Niger și Senegal. Cele două state africane vor avea maorări ale economiei de 11,1%, respectiv 8,8%.

O lovitură de stat militară recentă ar putea avea implicații grave asupra creșterii economice viitoare a Nigerului. Zăcământul petrolier Agadem din această țară sunt deținut majoritar de China National Petroleum Corporation (CNPC). Acesta și-ar putea vedea exporturile întrerupte ca urmare a sancțiunilor globale.

Economia Senegalului este, de asemenea, legată de industria petrolieră. Acest lucru ar putea duce la fluctuații ale creșterii economicii în anii următori. De asemenea, petrolul stimulează creșterea economică a Guyanei. Statul african va avea o creștere de 26,6%. Populația țării este de doar 815.000 de locuitori. Se așteaptă ca aceasta să fie cea de-a doua economie cu cea mai rapidă creștere de anul viitor.

Interesant este faptul că anul trecut a fost economia cu cea mai rapidă creștere din lume, cu o creștere de 62% a PIB-ului. Este posibil ca aceasta să revendice din nou acest titlu în 2023, cu o creștere preconizată de 37%.

Această creștere este determinată în mare parte de creșterea exporturilor de petrol din Stabroek Block. Acesta este un câmp petrolier offshore dezvoltat de un consorțiu condus de Exxon Mobil. Potrivit BBC. Guyana are rezerve de petrol de peste 11 miliarde de barili, conform visualcapitalist.com.