Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Care sunt țările cu datorii față de China
Esential

Lumea în cifre: Care sunt țările cu datorii față de China

China (sursă foto: capital)
Sursa foto Arhiva companiei

Economia Chinei s-a dezvoltat într-un ritm rapid, cu o creștere medie anuală a venitului național brut de peste 13% în ultimele două decenii. Cu toate acestea, China este, de asemenea, unul dintre cei mai mari debitori în rândul țărilor cu economii mici și mijlocii, fiind totodată cel mai mare creditor bilateral.

Între 2012 și 2022, aproximativ 40 % din totalul intrărilor financiare nete în țările LMIC au mers către China. Totalul intrărilor financiare nete din partea creditorilor externi către China în această perioadă s-a ridicat la 4 000 de miliarde de dolari, 32% din această sumă fiind fluxuri creatoare de datorii, iar restul de 68% fiind intrări de capitaluri proprii, inclusiv capitaluri proprii de portofoliu și investiții străine directe.

În acest grafic, am clasificat primele 20 de țări în funcție de valoarea datoriei lor față de China. Aceste cifre sunt din 2022 și provin de la Banca Mondială (accesate prin Yahoo Finance).

State datoare Chine Sursa foto Arhiva companiei

State datoare Chine Sursa foto Arhiva companiei

Datele utilizate pentru realizarea acestui grafic pot fi găsite în tabelul de mai jos.

Cele mai datoare state Chinei

Acest set de date evidențiază Pakistanul și Angola ca având cele mai mari datorii față de China, cu o marjă mare. Ambele țări au luat împrumuturi de miliarde de dolari de la China pentru diverse proiecte de infrastructură și energie.

În mod critic, ambele țări s-au luptat, de asemenea, să își gestioneze povara datoriei. În februarie 2024, China a prelungit scadența unui împrumut de 2 miliarde de dolari acordat Pakistanului.

La scurt timp după aceea, în martie 2024, Angola a negociat o plată lunară mai mică a datoriei cu cel mai mare creditor chinez al său, China Development Bank (CDB).

În ciuda faptului că este un împrumutător, China este, de asemenea, cel mai mare creditor al țărilor LMIC. Datoria externă publică și garantată public combinată față de China se ridică la 180 de miliarde de dolari în 2022. China este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Asia. De asemenea, este unul dintre principalii creditori ai regiunilor cu venituri mici și mijlocii. Având în vedere acest context, vom analiza acum mai îndeaproape țările care au cele mai multe datorii față de China.

Ar putea fi China în pericol?

Statul chinez a oferit țărilor în curs de dezvoltare fonduri de peste 1 trilion de dolari prin intermediul Inițiativei „Belt and Road” (BRI). Acesta este un proiect de dezvoltare economică de mare amploare care vizează intensificarea schimburilor comerciale între China și țările din Asia, Africa și Europa.

Mulți cred că această avalanșă de împrumuturi ar putea reprezenta o problemă în viitorul apropiat.

Potrivit unui raport din 2023 al AidData, 80% din aceste împrumuturi implică țări aflate în dificultate financiară. Apar îngrijorări cu privire la faptul că națiunile participante vor putea vreodată să își ramburseze datoriile.

În timp ce țara susține că BRI este un motor al dezvoltării globale, criticii din Occident au avertizat de mult timp că BRI folosește diplomația capcană a datoriilor. Aceasta este o tactică prin care o țară folosește împrumuturi pentru a obține influență asupra altei țări, potrivit Visual Capitalist.