Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Cine sunt cei mai bogați oameni din lume din domeniul financiar
Esential

Lumea în cifre: Cine sunt cei mai bogați oameni din lume din domeniul financiar

bani bogati (Sursă foto: economedia.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Averea netă combinată a celor mai bogați 10 oameni din finanțe a ajuns la 446,9 miliarde de dolari în 2024. Aici, îi clasăm pe baza datelor Forbes la 1 februarie 2024.

Primul pe listă este „Oracolul din Omaha”, Warren Buffet.

Buffet are o avere de peste 128 de miliarde de dolari

Warren Buffett, în vârstă de 93 de ani, este cap de listă. Președintele și directorul general al Berkshire Hathaway are o avere netă de 128,7 miliarde de dolari. Portofoliul Berkshire Hathaway al lui Buffett este investit în proporție de 62% în doar trei acțiuni: Apple (42,9%), Bank of America (10,2%) și American Express (9,1%).

Cu sediul în Omaha, Nebraska, unde și-a petrecut o mare parte din viață și unde se află sediul central al Berkshire Hathaway, Buffett este, de asemenea, a șasea cea mai bogată persoană din lume.

Pe locul doi se află Michael Bloomberg. Acesta are o avere de 96,3 miliarde de dolari. Pe lângă faptul că a fondat compania de date financiare și media Bloomberg LP în 1981, Bloomberg a fost primar al orașului New York timp de 12 ani, din 2002 până în 2013. Filantropist proeminent, el s-a angajat să doneze participația sa la Bloomberg LP către Bloomberg Philanthropies atunci când va muri.

Cine se află în clasamentul celor mai bogați din domeniul financiar?

Pe locul trei se află Ken Griffin. Acesta deține aproape o treime din averea netă a lui Bloomberg. El a fondat și conduce Citadel. Este o firmă de fonduri speculative cu sediul în Miami. Griffin administrează active în valoare de 60 de miliarde de dolari. Stephen Schwarzman, președinte și director general al Blackstone Group, se află pe locul patru, cu 36,8 miliarde de dolari.

Singurul non-american este Robert Budi Hartono. Acestea este unul dintre cei mai bogați oameni din Indonezia. Averea sa provine de la Djarum, unul dintre cei mai mari producători de țigări cu cuișoare din lume, și de la Bank Central Asia, una dintre cele mai mari bănci din țară.

Singura femeie de pe listă este Abigail Johnson. Ea este președinte și director executiv al Fidelity Investments. Johnson a preluat funcția de CEO de la tatăl ei în 2014, notează Visual Capitalist.

Cei mai bogați oameni din domeniul financiar, Sursa foto Arhiva companiei

Cei mai bogați oameni din domeniul financiar, Sursa foto Arhiva companiei

Cine este Warren Buffett?

Cunoscut sub numele de „Oracolul din Omaha”, Warren Buffett este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile. Buffett conduce Berkshire Hathaway, care deține zeci de companii, inclusiv compania de asigurări Geico, producătorul de baterii Duracell și lanțul de restaurante Dairy Queen.

El este fiul unui congresman american, a cumpărat pentru prima dată acțiuni la vârsta de 11 ani și a depus pentru prima dată declarații fiscale la 13 ani. El a promis să doneze peste 99% din averea sa. Până în prezent, a donat peste 56 de miliarde de dolari, în principal prin intermediul Fundației Gates și al fundațiilor copiilor săi.

În 2010, el și Bill Gates au lansat Giving Pledge, cerând altor miliardari să se angajeze să doneze cel puțin jumătate din averea lor unor cauze caritabile.