Infofinanciar > Lumea la zi > Lula da Silvia „nu vrea să mulțumească pe nimeni”! Președintele brazilian își menține punctele de vedere controversate
Lumea la zi

Lula da Silvia „nu vrea să mulțumească pe nimeni”! Președintele brazilian își menține punctele de vedere controversate

Lula da Silva, Sursă foto: Reuters
Credit imagine: Reuters

Lula da Silvia a făcut niște declarații controversate atunci când a vizitat Beijingul. Discursul său a fost interpretat drept o acuză la adresa Ucrainei – el consideră că pentru a asigura pacea, Kievul trebuie să cedeze anumite teritorii Moscovei. Totuși, el a exprimat  o viziune mai nuanțată atunci când a primit vizita oficială a președintelui Klaus Iohannis.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat sâmbătă că nu vrea să „mulțumească pe nimeni” cu opiniile sale despre invazia Rusiei în Ucraina, după ce a provocat critici în Occident pentru că a sugerat că Kievul este vinovat de război.

Luând cuvântul la Lisabona, la începutul primei sale vizite în Europa de când a fost ales președinte, Lula a declarat că scopul său este de a „construi o cale de a-i aduce pe amândoi (Rusia și Ucraina) la masa negocierilor”.

Lula speră la o a treia variantă în războiul ruso-ucrainean

„Vreau să găsesc o a treia variantă, care este construirea păcii”, a declarat el într-o conferință de presă.

Săptămâna trecută, el a declarat că Statele Unite și aliații europeni ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei, argumentând că acestea prelungesc războiul. „Dacă nu faceți pace, contribuiți la război”, a spus Lula.

Casa Albă l-a acuzat pe Lula că repetă propaganda rusă și chineză.
Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, care l-a însoțit pe Lula la conferința de presă, a declarat că pozițiile țărilor lor față de război sunt diferite.

Portugalia este un membru fondator al alianței occidentale de apărare NATO și a trimis echipament militar în Ucraina. Rebelo de Sousa a declarat că Ucraina are dreptul de a se apăra și de a-și recupera teritoriul.

Președintele brazilian vrea să încheie perioada de izolare diplomatică

Lula a sosit vineri în Portugalia pentru o vizită de cinci zile, în timp ce se străduiește să îmbunătățească legăturile externe după patru ani de mandat ai lui Jair Bolsonaro, în care relațiile Braziliei cu multe țări, inclusiv cu fosta sa putere colonială, s-au deteriorat.

Bolsonaro nu a vizitat Portugalia, unde locuiesc aproximativ 300.000 de brazilieni, în timpul mandatului său.

„Am vrut să vă spun cât de fericit sunt”, a declarat Lula, care stătea lângă Costa, într-o sală plină de oficiali guvernamentali și reporteri. „Brazilia a petrecut aproape șase ani, în special ultimii patru, izolată de lume. Brazilia s-a întors, pentru a îmbunătăți relațiile noastre”, a spus Lula da Silvia, citat de Reuters.

Lula a semnat 13 acorduri privind tehnologia, tranziția energetică, turismul, cultura și educația cu premierul portughez Antonio Costa.

Brazilia a declarat că Portugalia ar putea fi un aliat important pentru a ajuta blocul Mercosur din America de Sud să negocieze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană (UE). „Sunt necesare mici ajustări, dar le vom face”, a declarat Lula.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.