Infofinanciar > Info > Lukoil vrea să se îndepărteze de Bulgaria. Impactul geopolitic și negocierile complexe
Info

Lukoil vrea să se îndepărteze de Bulgaria. Impactul geopolitic și negocierile complexe

Lukoil vrea să se îndepărteze de Bulgaria
Sursa foto: Arhiva companiei

Lukoil este o prezență semnificativă în Bulgaria, cu rafinăria sa de petrol și benzinăriile sale care domină zona în care se află. Relația lor cu Bulgaria a devenit tensionată în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina. Acum există discuții despre posibilitatea ca Lukoil să vândă și să plece din țară din cauza presiunii politice percepute.

O astfel de mișcare ar marca o schimbare semnificativă pentru Bulgaria, întrucât ar semnala o ruptură cu legăturile istorice și economice cu Rusia și ar reflecta o orientare mai puternică către Uniunea Europeană și NATO. Autoritățile bulgare își doresc ca, în eventualitatea unei plecări a Lukoil. Rafinăria să fie preluată de o companie internațională de renume. Ceea ce ar consolida apartenența țării la standardele și parteneriatele occidentale.

Cu toate acestea, există preocupări cu privire la influența pe care Lukoil o are în Bulgaria, inclusiv în cercurile politice și de afaceri. Astfel, eventuala plecare a companiei ar putea să nu fie atât de simplă pe cât pare la prima vedere. Negocierile și procesul de tranzacționare ar putea fi complicate de aceste legături profunde, conform economedia.ro.