Infofinanciar > Lumea la zi > Lucrurile nu merg prea bine pentru Zelenski. Soldații ucraineni slab echipați pierd în fața Kremlinului
Lumea la zi

Lucrurile nu merg prea bine pentru Zelenski. Soldații ucraineni slab echipați pierd în fața Kremlinului

volodimir Zelenski
Sursa foto: arhiva companiei

Forțele ucrainene se retrag de-a lungul unor părți ale liniei frontului sub presiunea acerbă a Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pentru situația dificilă pe lipsa de arme pentru soldații săi.

Acest lucru este de natură să sporească presiunea exercitată de Kiev în timpul summitului NATO de săptămâna viitoare de la Washington pentru ca aliații săi să accelereze livrările de arme.

Armele, o problemă serioasă

„Acesta nu este un impas, ci o situație problematică”, a declarat Zelenski pentru Bloomberg. „O problemă poate fi rezolvată dacă există instrumente și dorință. Noi avem dorința. Dar uneltele nu au sosit. Avem brigăzi fără arme. Avem 14 brigăzi care nu au armele adecvate care au fost deja votate și despre care s-a vorbit”.

El a adăugat că armele „vin încet, din păcate. Astăzi trebuie să protejăm ceea ce avem. Vom lansa acțiuni ofensive atunci când vom fi pregătiți. Când va sosi arma… și ea nu a sosit încă”.

Comandantul suprem al armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a subliniat, de asemenea, lipsa de trupe bine instruite și motivate ca fiind o problemă-cheie. Cu toate acestea, Zelenski a susținut că situația trupelor „este mult mai bună decât era acum trei luni”.

Avansul trupelor ruse

Anchetatorii ucraineni din linia frontului din cadrul proiectului Deep State au observat trupele ruse avansând în regiunile Kharkiv și Donețk. Forțele Kremlinului au reușit să câștige teren în ultimele două săptămâni. Asta după ce au lansat o nouă ofensivă împotriva orașului Torețk, minier de cărbune.

„Linia activă a frontului a crescut”, a spus Syrskyi într-o declarație la începutul acestei săptămâni.

„Luptele cu inamicul continuă în apropiere de Toretsk. Ocupanții au atacat fără succes de 18 ori lângă satele din apropiere Pivnichne și New York. Începând din această dimineață, inamicul a lansat 30 de atacuri în apropierea acelorași așezări”, a declarat pentru POLITICO Nazar Voloshyn, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Retragerea forțelor ucrainene

În urmă cu două zile, forțele ucrainene au fost nevoite să se retragă de cealaltă parte a unui canal care trece prin împrejurimile orașului-cheie Chasiv Yar din regiunea Donețk.

„A fost impracticabil să ținem cartierul Canalului în care a intrat inamicul, deoarece pozițiile trupelor noastre de acolo au fost distruse, așa că s-a decis să ne mutăm în poziții mai protejate și mai bine pregătite”, a declarat Voloshyn la televiziunea ucraineană.

Poziția ucraineană a fost făcută de nesuportat datorită atacurilor pulverizatoare ale bombelor planetare rusești, a declarat vineri, 5 iulie, pentru POLITICO serviciul de presă al Brigăzii 24 mecanizate a regelui Danilo.

Rușii au pulverizat pozițiile ucrainene cu bombe planante, lansând 111 în ultima zi, pe lângă cele peste 4.000 de lovituri de artilerie, a raportat vineri statul major.

Dacă Chasiv Yar este capturat, forțele ruse vor putea lansa o ofensivă împotriva următoarei serii de bastioane ucrainene care le apără ultimul punct de sprijin în regiunea Donețk.

Rușii au luat cu asalt Chasiv Yar de mai bine de șase luni. Și, în ciuda retragerii, încă nu au cucerit orașul, a adăugat Voloshyn. El a precizat că trupele ucrainene au pregătit apărarea pe cealaltă parte a canalului, informează politico.eu