Infofinanciar > Lumea la zi > „Lovitura mortală” a lui Kim! Cu ce amenințări vine liderul nord-coreean
Lumea la zi

„Lovitura mortală” a lui Kim! Cu ce amenințări vine liderul nord-coreean

kim jong un (sursă foto: cybernews.com)
sursă foto: cybernews.com

„Dacă inamicul optează pentru o confruntare militară, armata noastră ar trebui să dea o lovitură mortală pentru a-i anihila complet”, a declarat Kim Jong Un liderul Coreei de Nord, citat de agenția de știri KCNA.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un le-a spus comandanților militari ai țării că trebuie mobilizate cele mai puternice mijloace. Asta pentru a distruge Statele Unite și Coreea de Sud dacă acestea aleg confruntarea militară, a relatat luni, 1 ianuarie, presa de stat. Kim a declarat că pericolul unei confruntări armate în peninsula coreeană devine rapid o realitatate. Tocmai din cauza manevrelor ostile ale inamicilor, inclusiv ale Statelor Unite. Ceea ce impune țării să „ascută sabia” pentru a se proteja.

„Lovitura mortală” a lui Kim

„Dacă inamicul optează pentru o confruntare militară, armata noastră ar trebui să dea o lovitură mortală pentru a-i anihila complet prin mobilizarea tuturor mijloacelor și potențialităților cele mai dure. Fără nicio ezitare”, a declarat Kim, citat de agenția de presă KCNA. Kim a făcut aceste comentarii în timp ce a primit duminică, 31 decembrie 2023, liderii militari de rang înalt la sediul central al Partidului Muncitorilor (WPK), aflat la guvernare. Kim a făcut acest gest pentru a-i felicita pentru realizările făcute în 2023, a precizat agenția de presă de stat.

Coreea de Nord a testat în 2023 cele mai mari rachete balistice și a lansat primul său satelit de recunoaștere militară. Satelit și rachete pe care Kim le-a numit „progrese majore în modernizarea armatei țării”. Apelul la îmbunătățirea pregătirii militare urmează promisiunii făcute la încheierea unei reuniuni de cinci zile a WPK, care s-a încheiat sâmbătă 30 decembrie. Apelul susține sporirea arsenalului nuclear, construirea de drone militare și lansarea a trei noi sateliți de spionaj în 2024.

Escaladarea retoricii din partea lui Kim vine în contextul în care Statele Unite au intensificat exercițiile cu Coreea de Sud în ultimul an. Armata SUA a desfășurat mai multe mijloace militare strategice, inclusiv un submarin cu rachete nucleare, portavioane și bombardiere mari. De asemenea, vine înaintea unui an în care vor avea loc alegeri cruciale atât în Coreea de Sud, cât și în Statele Unite. Alegeri pe care Piongiang le vede probabil ca pe o oportunitate de a-și spori influența prin intensificarea campaniei de presiune militară.

Cu ce amenințări vine liderul nord-coreean

Luni, 1 ianuarie 2024, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol s-a angajat să accelereze lucrările de finalizare a unui sistem de apărare antirachetă și a unui sistem care să utilizeze disuasiunea extinsă a SUA pentru a „descuraja în mod fundamental orice amenințare nucleară și cu rachete a Coreei de Nord”. Disuasiunea extinsă se referă la strategia de utilizare a resurselor militare ale SUA. Inclusiv a armelor nucleare, pentru a descuraja și, în cazul unui atac împotriva unui aliat, pentru a răspunde.

În rapoarte separate, KCNA a declarat că Kim a găzduit o recepție pentru membrii de rang înalt ai partidului de guvernământ. De asemenea, liderul a participat la un „mare spectacol artistic” nocturn care a sărbătorit noul an pe stadionul May Day din Pyongyang. În acest loc au fost prezenți membri de rang înalt ai partidului, soldați și membri ai corpului diplomatic, scrie Jerusalem Post.