Infofinanciar > Esential > Loredana Mircea, Director Resurse Umane GFR, formează tinerele talente
Esential

Loredana Mircea, Director Resurse Umane GFR, formează tinerele talente

Loredana_Mircea_GFR
sursa foto arhiva

Grup Feroviar Român, cea mai mare companie privată de transport feroviar de marfă, are în plan numeroase inițiative cu obiective ambițioase. Compania, parte a Grampet Group, are în vedere reproiectarea proceselor de resurse umane, care duc la o transformare organizațională. Pentru rezultatele obținute, Loredana Mircea, Director Resurse Umane GFR, a fost inclusă în Topul Capital Manageri de Succes, ediția 2024.

„Fiecare proces reproiectat se bazează pe reguli de business care au rolul să ghideze implementarea. Ca urmare a aplicării acestor principii, filosofia de business a companiei se schimbă către un management de procese. Iar pentru echipa de resurse umane este o oportunitate să facă parte din acest proiect a Grup Feroviar Român” a declarat Loredana Mircea, Director Resurse Umane Grup Feroviar Român, într-un interviu pentru Revista Capital.

Școala GFR, un sprijin în carieră

Un proiect de succes implementat de companie este „Școala GFR”. Un program de calificare ce vizează formarea de competențe profesionale pentru diferite cariere. Printre acestea se numără cea de mecanic de locomotivă, șef de tren sau revizor tehnic de vagoane. Cheltuielile de școlarizare sunt acoperite de GFR, care le oferă cursanților un contract de muncă din momentul în care au fost admiși în program.

„Cea mai mare provocare în industria în care activăm este deficitul de personal în funcțiile noastre strategice, cum ar fi, de exemplu, cea de mecanic de locomotivă. Pe această poziție, ne confruntăm cu o penurie acută de personal, care atrage după sine costuri semnificative cu forța de muncă pentru a compensa deficitul. Ne lipsesc în jur de 100 de mecanici de locomotivă, iar gradul de atragere din piață este unul sub așteptări” a explicat Loredana Mircea.

Accent pe generațiile tinere

În 2024, scopul principal este de a consolida poziția departamentului de HR ca partener de business. Din dorința de a ajuta la dezvoltarea specialiștilor din echipă, dar și la acoperirea unor noi roluri în recrutare. Astfel, se pune accentul pe generațiile tinere. Elevii și studenții care își doresc o carieră în acest sector se pot bucura de ajutor din partea GFR.

„Ca parteneri de experiență practică în proiectul Campus Dual Politehnica București, vom colabora cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnică București (UNSTPB) și Liceul Tehnic Iuliu Maniu, contribuind la formarea studenților și elevilor care își doresc o carieră în domeniul transporturilor feroviare” a spus directorul HR al Grup Feroviar Român.

Schimbări în următorii 10 ani

Lumea evoluează rapid. Iar actuala realitate nu va mai fi aceeași peste 2, 5 sau 10 ani. Loredana Mircea a evidențiat faptul că domeniul HR va fi schimbat total de tehnologie. Potrivit ultimului raport World Economic Forum, la nivel mondial, vor dispărea 81 milioane de joburi, având în vedere evoluția tehnologiei și a inteligenței artificiale. Dar în schimb vor apărea alte 63 miloane de joburi noi, pentru care va fi nevoie de reskilling și upskilling.

„Procesele de HR care implică astăzi activități repetitive și de rutină vor fi automatizate. Oferind astfel oportunitatea oamenilor de HR să își dezvolte noi competențe prin intermediul digital platforms, machine learning sau apps education. Dar și să își aducă plus valoarea la nivel strategic. De asemenea, inteligența artificială își va pune puternic amprenta la nivelul proceselor de HR. Perspectiva în care oamenii vor fi înlocuiți de roboți este una care crează deja anxietate socială, poate și pentru că accentul se pune pe replacement și nu pe improvement” a explicat Loredana Mircea.