Infofinanciar > Lumea la zi > Locul lui Prigojin, ocupat de o femeie! Cine este „protejata” promovată de Putin
Lumea la zi

Locul lui Prigojin, ocupat de o femeie! Cine este „protejata” promovată de Putin

Mira Terada, sursa foto: easternherald.com
Sursa foto: arhiva companiei

Mira Terada este o femeie în vârstă de 36 de ani care a fost extrădată în Rusia, țara ei natală, în anul 2021. Anterior, ea a fost reținută în baza unui mandat al Interpol. De asemenea, a executat 30 de luni de închisoare după un acord de recunoaștere într-un penitenciar din statul american Virginia.

Ea a fost acuzată de contrabandă cu cocaină și spălare de bani. Mira Tejada este șefa „Fundației pentru Combaterea Injustiției” (FBR). Aceasta este o unitate actică de propagandă a Kremlinului, care a fost „moștenită” de la grupul de mercenari Wagner.

Rolul mercenarilor în Ucraina

În mod oficial, luptătorii Wagner nu mai au niciun rol important în Ucraina. Asta după ce Evgheni Prigoni a condus o rebeliuni. Acest eveniment a fost urmat de către moartea liderului într-un accident suspect, pe data de 24 august a anului 2023. Cu toate acestea, există unitatea de propagandă. Ea acționa sub umbrela companiei paramilitare.

Acum, Terada a fost luată sub protecția lui Vladimir Putin. Aceasta a primit un „rol principal” în războiul său informațional contra Occidentului.

„În Occident, avem multe fundații care apără drepturile omului, e firesc ca astfel de organisme să existe și în Rusia”, a transmis prof. Darren Linvill, de la Universitatea Clemson, citat de Daily Mail și The Daily Breast.

„Dacă vrei să creezi o lume multipolară, iar țara ta este vinovată de o listă lungă de încălcări ale drepturilor omului, este nevoie să-ți înființezi propria fundație care să exploreze încălcările drepturilor omului”, a mai detaliat el.

Influența lui Prigojin

Potrivit declarațiilor lui Patrick Warren, de la Departamentul de Economie John E. Walker de la Universitatea Clemson, FBR-ul, în fruntea căruia de află Mira Terada, este „organizația rusă care a moștenit imperiul de influență al lui Prigojin”.

„Putin ar fi fost un idiot complet dacă lăsa rețeaua să se destrame. El are nevoie de rețeaua Prigojin mai mult decât oricând”, a mai declarat acesta.

În acest fel, Terada se află la conducerea „ferme de troli”, după cum mai sunt denumite. Ele amplifică narațiunile oficiale ale Moscovei despre așa numita „operațiune militară specială” din Ucraina, conform Kremlinului.

Care este strategia?

Profesorul Clemson a descris care este strategia.

„Prima etapă este postarea inițială a informațiilor false, bazându-se pe conturi de social media neautentice în acest scop. Urmează stratificarea și răspândirea acestor informații de la origine la surse mai credibile”, a declarat acesta.

„Repetarea unei narațiuni în sine aduce o percepție a credibilității, iar acest proces a fost angajat prin folosirea conturilor de rețele sociale autentice și neautentice. Etapa finală este integrarea. Acesta este punctul în care informațiile sunt susținute de surse mai credibile și mai autentice și sunt diseminate pe scară largă de către utilizatori reali”, a mai adăugat expertul.

Inițiativa Moscovei

La începutul anului 2024, specialiștii în dezinformare au emis un avertisment. Ei transmiteau care a fost cea mai recentă inițiativă a Moscovei. Mai exact, aceasta consta în o serie de noi site-uri de știri „locale”. Ele se asemănau cu DC Weekly, New York News Daily, Chicago Chronicle și Miami Chronicle.

„Este ieftin, foarte bine direcționat și evident eficient”, după cum a mai declarat Clemson.

Cine este Mira Terada?

Până în anul 2017, Mira Terada a fost cunoscută sub numele de Oksana Vovk. Ea a ajuns în SUA în anul 2010 și a studiat la Institutul Internațional din Washington DC.

După ce a absolvit cursurile de economie s-a mutat în Houston, Texas. Acolo a pus bazele unei companii cu numele de Stylish Traveler LLC. Conform declarațiilor oferite de procurori, aceasta reprezenta un paravan pentru operațiunea de contrabandă de droguri condusă de soțul ei, Aleth Terada.

În data de 15 decembrie a anului 2018, Terada, care se afla în drum spre Spania, dintre Rusia, cu escală la Helsinki-Vantaa, a fost reținută de către poliția de frontieră a Finlandei.

La data de 20 iunie ea a fost extrădată în SUA. Acolo a fost acuzată de trafic de droguri și spălare de bani. Fapte realizate în tip ce a locuit în America, între 2013 și 2016.

Pentru a evita o condamnare mult mai gravă, femeia și-a recunoscut faptele, conform unor informații transmise de agenția de presă rusă, TASS. În luna iunie 2019 a fost condamnată la 30 de luni de închisoare. Asta după ce a realizat un acord de recunoaștere a acuzațiilor legate de droguri.

În atenția lui Prigojin

În timp ce își executa sentința, Terada își utiliza timpul ca o platformă pentru munca ei cu organizațiile ruse pentru drepturile omului. Ea aducea critici „brutalității sistemului judiciar american, inumanitatea închisorilor din SUA și indiferența totală a așa-zisei societăți liberale americane”. În acest fel a intrat în legătură cu Evgheni Prigojin.

După extrădarea acesteia în Rusia, Prigojin a luat-o sub protecția sa. A fost numită la conducerea „Fundației pentru Combaterea Injustiției”, unitatea sa de propagandă.

Un rol important de la Putin

Ea a primit un nou rol important din partea președintelui rus. A fost promovată chiar în ianuarie, când a organizat prima întâlnire publică a „Asociației Jurnaliștilor BRICS (BJS)”.

Scopul acestei organizații este de a „oferi asistență” jurnaliștilor din aliații-cheie ai Rusiei: Brazilia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite, informează libertatea.ro