Infofinanciar > Info > Locomotive noi pentru CFR Călători. Guvernul reaprobă indicatorii tehnico-economici
Info

Locomotive noi pentru CFR Călători. Guvernul reaprobă indicatorii tehnico-economici

cfr sursa foto G4Media ro
sursă foto: arhiva companiei

Compania CFR va beneficia de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS. Locomotivele vor fi capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h – 200km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători.

Guvernul urmează să reaprobe indicatorii tehnico-economici pentru contractul prin care Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cumpără aceste locomotive. Acest contract este pus la licitație din octombrie 2022 și este finanțat prin PNRR. Doar o singură ofertă a fost depusă până acum, cea a producătorului Alstom. Dacă oferta va fi declarată conformă, ARF poate semna contractul. Termenul din calendarul PNRR este 31 decembrie 2023.

Locomotive noi pentru CFR Călători

În Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici, Ministerul Transporturilor arată că, față de valoarea inițială a costului de 438 milioane lei, contractul prevede posibilitatea unei perioade de mentenanță de 40 de ani, dublă față de cea inițială, de 20 de ani.

În cadrul ședinței de evaluare a ofertei financiare din data de 25.10.2023, comisia de evaluare a constatat faptul că oferta financiară depășește valoarea estimată de ARF la demararea achiziției prin raportul de consultare a pieței. Valoarea estimată a achiziției stabilită în cadrul anunțului de participare este cuprinsă în intervalul 702.453.762 lei fără TVA – 1.036.568.887 lei fără TVA, iar oferta financiară este de 767.510.640 lei fără TVA, compusă din valoare de livrare a 16 locomotive electrice și contravaloarea mentenanței pentru o perioada de 20 ani.

Pe ce linii vor circula noile locomotive

,,Introducerea locomotivelor electrice LE, ce fac obiectul acestei achiziții publice, vizează creșterea eficienței modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării și creșterea confortului pe o serie de rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată sau în curs de electrificare, după cum urmează:

  1. Dej – Brașov – București – Constanța;
  2. Timișoara – Arad – Brașov – București – Constanța;
  3. Timișoara – Cluj – Iași;
  4. Iași/Suceava – București – Constanța;”

Vechimea medie a locomotivelor CFR Călători este de 44 ani. Operatorul de stat are în total 1100 de locomotive, însă doar aproximativ 400 sunt puse în circulație, conform Economedia.ro