Infofinanciar > Info > Lista de alimente cu prețuri plafonate devine mai mică. Ce produse au mai rămas
Info

Lista de alimente cu prețuri plafonate devine mai mică. Ce produse au mai rămas

Supermarket, Sursă foto: FrameWorks
Sursa foto: Arhiva companiei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că dorește extinderea termenului de aplicare a măsurii prin care românii beneficiază de alimente cu prețuri plafonate. Conform proiectului Ministerului Agriculturii, numărul produselor incluse pe listă va scădea însă.

Promisiunea premierului Ciolacu pare să se îndeplinească. Măsura prin care românii beneficiază de alimente cu prețuri plafonate urmează să fie prelungită încă 60 de zile.

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut. Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei.”, a precizat premierul.

Marcel Ciolacu a mai explicat că, potrivit datelor INS, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022. Comparativ cu luna iunie 2023, când diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

„Voi continua dialogul cu marile lanţuri de magazine, (…) pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri prin care preţurile să fie ţinute sub control. Am o singură condiţie: ca producătorii şi procesatorii români să aibă parte de un tratament corect”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Ce produse au mai rămas pe listă

Însă, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul Ministerului Agriculturii lista va fi restrânsă la 17 produse agricole şi alimentare.

Astfel, conform sursei citate, produsele care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat include:

– pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi.

– lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT.

– brânză telemea de vacă vrac.

– iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame.

– făină albă de grâu „000” până la 1 kg.

– mălai până la 1 kg.

– ouă de găină calibrul M.

– ulei de floarea-soarelui până la 2 litri.

– carne proaspătă pui (include: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard).

– carne proaspătă porc (include: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

– legume proaspete vrac (include: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi).

– fructe proaspete vrac (include: mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă).

– cartofi proaspeţi albi vrac.

– zahăr alb tos până la 1 kg.

– smântână – 12% grăsime.

– unt până la 250 grame.

– magiun până la 350 grame.

Ce a dispărut din listă

Potrivit proiectului de OUG al Ministerului Agriculturii, de pe actuala lista au dispărut șase produse. Astfel, nu se mai aplică plafonrea prețurilor pentru: cozonac, orez, bulion de roşii, margarină, drojdie și carne tocată.

Compensator, a fost introdus magiunul. „Se modifică anexa la O.U.G. nr. 67/2023, în sensul introducerii şi a produsului «magiun până la 350 grame»”, se arată în nota de ordonanţei.

Anterioara ordonanță de urgenţă (nr. 67/2023) includea: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos. Ulterior, la sfârșitul lunii octombrie, Guvernul a aprobat o primă prelungire de 90 de zile. Cu această ocaize a inctrodus şi noi produse: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată. Parte din ele nu se mai regăsesc acum, conform economica.