Infofinanciar > Info > Limitarea cash-ului ar putea duce la încurajarea evaziunii fiscale
Info

Limitarea cash-ului ar putea duce la încurajarea evaziunii fiscale

evaziunea fisclă (sursă foto: liberinteleorman.ro)
sursă foto: liberinteleorman.ro

Chiar dacă măsura limitării plății cu cash ar veni ca un impuls pentru o economie mai bună, se trag mai multe semnale de alarmă în acest sens. Guvernanții ar dori acum să încurajeze evaziunea fiscală, potrivit omului de afaceri Feliciu Paraschiv. Acesta ocupă și funcția de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR). De asemenea, este și membru al Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Vrancea.

„Sistemul informatic, sistemul bancar nu este pregătit pentru această lege. Clienţii nu sunt pregătiţi. Sunt oameni în vârstă care nu au skil-urile necesare şi pregătirea necesară să poată să lucreze cu o aplicaţie, pe un telefon mobil. Clienţii plătesc, împotriva voinţei lor, un comision deschizându-şi un cont la bancă”, spune Paraschiv în cadrul unei conferințe de presă.

Evaziunea fiscală, în floare

Acesta a adus apoi în discuție problemele cu care se confruntă oamenii de afaceri din domeniul comerțului: „Comercianţii plătesc un comision suplimentar, împotriva voinţei lor. Sistemul nu este sigur, pentru că frauda bancară există încă, primim constant atenţionări să nu deschidem anumite mailuri, să nu dăm curs unor mailuri de phishing şi aşa mai departe. Tranzacţiile cu numerar sunt cele mai sigure.

Sistemul văzut în acest fel este limitativ, îmi limitează nişte drepturi: dreptul meu de a umbla cu numerar. Ca o concluzie, din punctul meu de vedere, sistemul va creşte evaziunea fiscală, pentru că, în loc să cumpere oamenii cu 5.000 de lei cu numerar, cum au nevoie de exemplu, vor cumpăra cu 2.000 de lei şi de restul 3.000 vor cumpăra fără factură. Deci va duce la o evaziune fiscală mai mare”, a mai spus afirmat Feliciu Paraschiv.

Acesta conduce o companie cu peste 400 de angajațiși 17 puncte de lucru în județul Vrancea. Și-a exprimat recent părerea cum că limitarea numerarului ar urma să ducă şi la o aglomerare la aparatele băncilor care permit depunere de numerar. Asta în special că în judeţ se află destul de puține. Asta în comparaţie cu cel al comercianţilor care vor trebui să depună, în termen de zece zile, banii încasaţi în bancă.

Limitarea cash-ului ar crea mari probleme

„Cred că ar trebui să facem o radiografie a sistemului bancar de acum câţiva ani. Noi am tras un semnal de alarmă acum patru ani când băncile au început să nu mai lucreze cu monedă. Este un paradox, tu, bancă străină, să vii în România şi să refuzi să lucrezi cu moneda ţării. Este jignitor.

Am tras acest semnal de alarmă, nu ne-a băgat nimeni în seamă, iar astăzi băncile nu mai lucrează cu monedă. De vreun an şi jumătate, băncile au început să nu mai lucreze nici cu bancnotă. Şi-au închis ghişeele de numerar. Nu toate, dar mai mult de jumătate din bănci. Pentru depuneri, te trimit afară, la aparatele MFM, care permit depuneri de cash”, mai spune omul de afaceri.

Cei mici cu greutăți

Apoi, Paraschiv a menționat la ce ar urma micii afaceriști să fie obligați: „Şi comercianţii mici sunt obligaţi să meargă acum la aceste aparate şi să-şi depună banii acolo. Vă daţi seama ce înseamnă să depui 5.000 sau 8.000 de lei, în diferite cupiuri, aparatul îţi dă banii înapoi pentru că are colţul îndoit şi aşa mai departe. Până la plafonare, ne-am descurcat.

Acum, la plafonare, o să vedem în Vrancea cam 4.000 de comercianţi care trebuie să depună banii la maxim zece MFM-uri care sunt în toată Vrancea. Acolo se vor înghesui cu toţii, cei cu magazine mici de alimentare, haine, pet shop-uri şi tot felul de magazine”, a spus Paraschiv, citează Agerpres.