Infofinanciar > Lumea la zi > Parlamentul Letoniei interzice importurile de alimente din Rusia și Belarus
Lumea la zi

Parlamentul Letoniei interzice importurile de alimente din Rusia și Belarus

Rusia câștigă războiul mondial al cerealelor
Sursă foto: Jurnalul.ro

Parlamentul Letoniei a interzis joi, 23 februarie, importul de produse alimentare din Rusia și Belarus. Acest proces a avut loc prin intermediul țărilor terțe, în urma protestelor fermierilor împotriva importurilor de ,,cereale sângeroase”.

La începutul acestui an, mii de fermieri au demonstrat în stradă în 16 orașe din țară. Au cerut interzicerea grâului rusesc, pe care au afirmat că finanțează eforturile de război ale Kremlinului în Ucraina. Amendamentul, care încă mai are nevoie de aprobarea președintelui Edgars Rinkevics, va fi în vigoare până în iulie 2025. Moment în care poate fi prelungit dacă este necesar.

Interdicția nu se aplică grâului care tranzitează Letonia pe drumul către alte țări din Uniunea Europeană. ,,Acționăm rapid pentru a impune interdicția de import, dar transportul de cereale din Rusia și Belarus prin porturile noastre rămâne o problemă delicată”, a declarat ministrul Agriculturii, Armands Krauze.

,,Letonia poate interzice importurile sale din Rusia, dar doar UE poate să cadă de acord asupra unei acțiuni coordonate în ceea ce privește interzicerea tranzitului produselor rusești pe teritoriul UE”, a adăugat el.

Letonia este un mare importator de produse alimentare rusești, inclusiv cereale și semințe oleaginoase. În ciuda producerii unui excedent anual de 3 milioane de tone de cereale pentru export, Letonia a importat 425.000 de tone de grâu rusesc anul trecut – o creștere de 60% față de 2022, arată datele vamale, conform themoscowtimes.com.