Esential

EXCLUSIV! General Manager Continental România, despre forța de muncă din străinătate:„Trebuie să asigurăm viitorul”

Poza General Panel 2 Sursa foto Infofinanciar.ro
Sursa foto: Infofinanciar.ro

Astăzi, 22 septembrie 2022, Revista Capital a organizat Forumul Top Angajatori. În cadrul acestuia au fost dezbătute unele dintre cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România. 

România se confruntă cu o criză a forței de muncă în majoritatea domeniilor, subiect abordat în cadrul Forumului Top Angajatori.

Problema resursei umane rămâne o constantă a ultimilor ani. 

Structura evenimentului a fost pe mai multe paneluri reprezentative. Pe parcursul acestora au fost prezentate subiecte precum: criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea acesteia.

La cel de-al doilea panel s-a vorbit despre legislația din domeniul muncii și despre taxarea forței de muncă. Codul fiscal a fost modificat de către Guvern la finele lunii iulie. Aceste schimbări îi afectează atât pe cei din mediul ulic, dar și pe cei din mediul privat. 

Pentru acest panel, printre speakeri, s-au numărat Elena Panțîru, care ocupă funcția de consilier juridic Pro VP fiind reprezentant al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM), dar și Christian von Albrichsfeld, General Manager Continental România. Oficialii au vorbit despre forța de muncă din străinătate. 

Românii specialiști au dispărut

Elena Panțîru este reprezentantul unei companii care se ocupă cu aducerea forței de muncă din strănătate, dar și cu găsirea unui loc de muncă pentru românii care vor să se angajeze în străinătate. Aceasta a fost întrebată despre dificultatea celor două procese: de a primi și de a trimite oameni. 

Din 2007 noi nu mai trimitem români în străinătate pentru că nu mai avem specialiști în anumite domenii. Cei din străinătate ne întreabă de ce nu le trimitem oameni specializați, dar răspunsul este că acești români au dispărut”, a spus aceasta. 

„Angajatorul care aduce un străin sa lucreze cheltuiește foarte mult. Avem nevoie de această lege, pentru că în momentul de față este un haos. Personalul este pe cale de dispariție. Din cauza faptului că România a fost de acord cu 100.000 de noi lucrători admiși s-a creat haosul. În 90% din județele din România nu găsim angajați care să poată să se încadreze, iar cei care se încadrează nu se prezintă la interviu”, a continuat Elena Panțîru. 

Vizele pentru străini, o mare problemă pentru statul român

Și reprezentantul de la Continental România, Christian von Albrichsfeld, a vorbit despre forța de muncă din străinătate adusă în România. 

Acesta a întâmpinat destul de multe probleme în vederea aducerii oamenilor din străinătate, având în vedere faptul că cei mai mulți dintre aceștia au nevoie de vize pentru a rămâne în România. 

„Noi am angajat oameni din țările care au fost menționate, dar autoritățile locale nu au fost pregătite pentru un nou val de angajați străini. Am fost nevoiți să îi trimitem înapoi în țările lor, pentru că le expiraseră vizele”, a spus acesta. Christian von Albrichsfeld este de părere că această problemă cu vizele trebuie rezolvată deoarece „trebuie să asigurăm viitorul”.

„Suntem de ani de zile într-o transformare majoră, care merge către mașinile electrice și de drive sharing, deoarece sunt prea mult emașini în momentul de față, iar spațiul este limitat. Nu putem să facem 10 benzi, nu suntem în Dubai”, a susținut acesta. 

Majorarea prețurilor, o altă problemă

La momentul actual, majorarea inflației și automat și cea a prețurilor este din ce în ce mai greu de gestionat. Reprezentantul de la Continental România spune că este extrem de greu ca productibilitatea să fie păstrată în contextul în care prețurile au crescut cu 300%. „Un om nu este dispus ps plătească o mașină de trei ori mai mult”, a susținut acesta. 

„Este important să avem același dialog, mai ales acum când suntem în pericol de recesiune, să sprijinim companiile. Trebuie să plafonăm mai mult prețurile la energie pentru companii. 23-24% din români lucrează în agricultură.”

Obținerea unei politici fiscale

Christian von Albrichsfeld a făcut trimiteri și la taxele și impozitele care sunt plătite de către angajați. El a spus că trebuie să se obțină o politică fiscală care să asigue o funcționare mult mai bună. 

„România are o problemă structurală. Știm că doar 5.000.000 de oameni sunt înregistrați în câmpul muncii. Aici mai puțin de o treime plătesc taxe și impozite. Merge într-o direcție în care să găsim bani. Trebuie ca mediu de afaceri să aibă o discuție foarte serioasă cu Guvernul și să prezentăm ce dorim să facem. Să obținem o politică fiscală care să ne ajute să funcționăm”, a spus acesta.

Proiecte pentru viitor

General Manager la Continental România este de părere că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu o să mai fie de ajutor pe viitor. 

„Trăim din banii care vin din Uniunea Europeană. Eu nu mai cred că PNRR-ul o să mai vină pe viitor, pentru că există tări în Europa care se dezvoltă. Trebuie sa sprijinim producția și să începem să trăim sustenabil.”

De asemenea, reprezentantul a spus că o importanță aparte o va avea digitalizarea în domeniul forței de muncă, nu doar la nivel național, ci la nivel european. 

„Digitalizarea va fi o parte foarte importantă în viitor. Avem nevoie de o strategie care nu este doar în România, ci și în Uniunea Europeană. În europa trebuie să fim foarte foarte atenți. Trebuie sa găsim o soluție cum să mărim forța de munca în România.”

 

 

 

 

.