Infofinanciar > Info > Lege nouă votată de Parlament. Ce modificări aduce
Info

Lege nouă votată de Parlament. Ce modificări aduce

Energie Sursa foto dreamstime.com
sursă foto: arhiva companiei

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale a fost votat de plenul Camerei Deputaților. Acest proiect aduce modificări pentru prosumatori.

Prosumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum. Pentru ca acest proiect să între în vigoare, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), trebuie să vină cu o legislație secundară. Este nevoie și de promulgarea legii de către președinte.

Noile modificări prin lege

Conform proiectului votat de Parlament, limita de putere instalată la care se poate solicita compensare cantitativă crește la 400 kW. De asemenea, se introduce stocarea energiei și posibilitatea de a vinde direct energia unui alt consumator racordat direct la instalația de producție.

Posibilitatea de a compensa energia produsă în exces cu cea consumată la alt loc de consum, dacă este la același furnizor și la același operator de distribuție, prezintă o altă modificare a legii.

Puterea instalată a centralei prosumatorului va crește la 900 kW, dacă acesta nu va plăti dezechilibrele cauzate rețelei. Va dispărea termenul de 24 de luni în care prosumatorul poate consuma din rețea energia produsă în exces.
Și autoritățile publice care au instalații de producere a energiei electrice pot beneficia de o regularizare financiară între energia livrată şi energia consumată din reţea.
Prosumatorul poate beneficia de compensare cantitativă sau de regularizare financiară pentru cel puțin șase luni, relatează Economica.net