Infofinanciar > Lumea la zi > LE FIGARO: Franța „nu exclude” rechiziții în industrie pentru a trece la o „economie de război”
Lumea la zi

LE FIGARO: Franța „nu exclude” rechiziții în industrie pentru a trece la o „economie de război”

Rachetă, Sursă foto: Spotmedia
Foto: facebook.com

De la vorbe la fapte? Emmanuel Macron o repetă în mod regulat: Franța trebuie să treacă la o „economie de război”. „Franța se întâlneşte cu industria sa de apărare. O industrie în regim de economie de război, cu o capacitate de producție mai rapidă și mai mare”, a cerut el în cuvântul său adresat forțelor armate.

Sébastien Lecornu, ministrul forțelor armate as spus că „nu exclude” rechiziționarea „personalului, stocurilor sau instrumentelor de producție”. Sau chiar „să impună industriașilor să acorde prioritate nevoilor militare”.

El invocă „ceea ce legea îi permite ministrului să facă. Adică, dacă cifrele nu corespund în ce priveşte ritmul şi termenele de producţie”.

„Rusia nu trebuie să câștige războiul”, a reafirmat președintele francez într-un interviu acordat pentru „Le Parisien”.

Pentru a justifica aceste rechiziții, ministrul forțelor armate se bazează pe legea de programare militară 2024-2030, promulgată în august trecut. Se prevede că în cazul „amenințării, actuale sau previzibile, care influenţează activitățile esențiale vieții Națiunii, protecția populației, integritatea teritoriului sau permanența instituțiilor Republicii sau de natură să justifice punerea în aplicare a angajamentelor internaționale ale statului în materie de apărare, rechiziția oricărei persoane fizice sau juridice, precum și a tuturor bunurilor și serviciilor necesare îndeplinirii acestora se poate decide prin decret în Consiliul de Miniștri”.

Ritmuri de producție prea lente

„Dacă uneori ritmurile de producție sunt prea lente. Există tentația de a aproviziona la nevoie. șȘi de a nu avea suficiente stocuri de materii prime sau componente”.  Pentru a evita imobilizarea numerarului pentru a constitui aceste stocuri, a explicat el. În vizorul său se află în special, termenele de livrare a rachetei antiaeriene Aster cu rază lungă de acțiune produsă între Franța și Italia de MBDA.

„Chestiunea prioritizării comenzii militare la subcontractanții MBDA pentru racheta Aster, cu prioritate față de o comandă civilă, este ceva care este, evident, complet regretabil”, a spus el. Parisul a făcut o comandă pentru 200 de rachete Aster în ianuarie 2023 pentru 900 de milioane de euro, livrarea acestora fiind programată pentru 2026. Or, aceste rachete, care anterior „nu erau folosite sau doar în scopuri de antrenament”, potrivit acestuia, sunt furnizate Ucrainei pentru apărarea cerului său și au fost trase de 22 de ori împotriva dronelor și rachetelor houthi din decembrie de către cele două fregatele franceze dislocate în Marea Roșie.

„Acum, avem contracte operaționale concrete pentru care avem o cerere”, a insistat el. a