Infofinanciar > Info > Economist BNR, Valentin Lazea: „Românii ar trebui să-și reevalueze stilul de viață!”
Info

Economist BNR, Valentin Lazea: „Românii ar trebui să-și reevalueze stilul de viață!”

Economist BNR, Valentin Lazea: „Românii ar trebui să-și reevalueze stilul de viață!”
Sursa arhiva companiei

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, în cadrul unui podcast a vorbit despre situația financiară a românilor.

Economistul șef al Băncii Naționale a României a oferit un interviu pentru podcastul Andreei Roșca „Vast and curious” despre cum românii trebuie să își reevalueze modul de trai.

Sustanibilitate

În cadrul podcastului economistul șef BNR a încurajat românii șă fie mai sustenabili „Ideea este așa: nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități. Refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul”.

Sistemul educațional

În același podcast economistul critică sistemul educațional global „Totul este greșit în sistemul educațional din lume. S-au uitat învățăturile religioase. Da, acel Decalog care spune să nu minți, să nu furi …”

Despre Democrație

Deasemenea Valentin Lazea a vorbit și despre Democrație spunând că „Democrațiile depline sunt retrogradate la rang de democrații imperfecte, pentru că încep populismele, publicul ne-educat își impune punctul de vedere iar politicienii îi dau satisfacție. Iar democrațiile imperfecte se transformă în regimuri autoritare. Pentru că publicul, nemulțumit de cum funcționează democrația, deși ar trebui să fie nemulțumit în primul rând de el însuși, se duce spre soluții extreme, ceea ce paște și Europa și România. Adică sunt mulți care spun, deși au frigiderul plin astăzi: noi ne-am săturat de democrația asta. Nu ne mai convine ce ce vedem.”

Despre credit

Economistul șef BNR a oferit și detalii despre credit și istoria acestuia adăugând că „Generațiile tinere își închipuie că a existat credit dintotdeauna. Creditul, traiul pe datorie era o chestie foarte riscantă până la 1914 și foarte izolată. Da, traiul pe datorie era o excepție. Chiar era o rușine ca muncitor american să iei credit. După care am început primele forme incipiente. Ford și primii fabricanți de mașini, pentru că erau scumpe mașinile au dat credit pentru oamenii pe care îi cunoșteau foarte bine pentru ca aceștia să-și ia mașină. După aceea a intervenit așa-numitul revolving credit. Marile lanțuri de magazine americane au zis: îi știm pe clienții aceștia așa că le dăm pe darorie ca să cumpere tot de la noi marfă. Erau o chestie strict personalizată”

Dilema morală a individului contemporan

Economistul aduce în discuție dilema morală a individului contemporan, întrebându-se de ce ar trebui să se ghideze după principiile de Bine, Frumos și Adevăr într-o lume în care moralitatea utilitaristă pare să domine. „Universul ăsta în care trăim, oare nu se ghidează și el oare legile universal valabile- Adevăr, Frumuseți, Bine ș.a.m.d.? Și aici sunt două concepții diferite pe care un om le poate avea. Fie omul vede Universul ca pe un loc al hazardului,- astăzi ești bine, mâine ți-e rău, mâine poate te lovește mașina. Caz în care are rost să fii utilitarist, adică să te bucuri cât mai mult de viață, să te îndestulezi ș.a.m.d.” a declarat Lazea, conform Diacaf.