Lumea la zi

Laude din parte Rusiei către SUA! Reacția americanilor cu privire la incidentul din Polonia „a fost una măsurată”

SUA Rusia
sursa foto dreamstime.com

Kremlinul a lăudat miercuri SUA pentru reacția sa măsurată după incidentul cu rachetă din Polonia, în urma căruia au murit două persoane.

„Este logic să acordăm atenție reacției reținute și (…) profesioniste a părții americane, a președintelui american”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă la Moscova.

Potrivit autorităților poloneze, racheta a lovit marți satul polonez Przewodow, în apropiere de granița cu Ucraina.

Peskov a declarat că reacția Europei la acest incident, care a stârnit temeri privind o escaladare, a fost „isterică, rusofobă”.

De asemenea, el a făcut apel la oficialii polonezi „să fie mai reținuți, mai echilibrați și mai profesioniști”, scrie AA.

Potrivit unui raport al presei americane, concluziile inițiale sugerează că racheta a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia.

Anterior, președintele american Joe Biden a declarat că este „puțin probabil” ca racheta să fi fost lansată din Rusia, care a negat, de asemenea, acuzația.

NATO a convocat o reuniune extraordinară pentru a decide acțiunile viitoare, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a acuzat Moscova de „teroare cu rachete”.

Însă președintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu există încă dovezi clare cu privire la cine a lansat racheta.

Convocare a ambasadorului rus la Ministerul polonez de Externe

O întâlnire între ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, și ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, a durat „doar patru minute”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

Andreev a fost convocat după incidentul cu rachetă din satul polonez Przewodow.

„Ambasadorul a fost primit, dar fără vreun schimb de curtoazie, fără strângeri de mână, de ministrul Zbigniew Rau și delegația care îl însoțește. Ambasadorului i-a fost citită nota noastră diplomatică. Ambasadorul a luat act de poziția exprimată și a plecat”, a declarat Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

Polonia a comunicat că o rachetă de fabricație rusească a lovit marți teritoriul său, ucigând două persoane. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze relatările care susțin că o rachetă de fabricație rusească responsabilă de moartea a doi oameni în Polonia a fost lansată de forțele ucrainene pentru a intercepta un proiectil al armatei ruse.

Atât forțele ruse cât și cele ucrainene au folosit muniție de fabricație rusească în timpul celor aproape nouă luni de război, amintește CNN.

Forțele ucrainene au utilizat rachete fabricate în Rusia ca parte a sistemului lor de apărare antiaeriană.

Este vorba despre arme de generație mai veche, datând din perioada când Rusia și Ucraina făceau parte din fosta Uniune Sovietică.