Infofinanciar > Info > La Odorheiu Secuiesc se face academie de gastronomie! Școala este inspirată de bucătăria din Transilvania
Info

La Odorheiu Secuiesc se face academie de gastronomie! Școala este inspirată de bucătăria din Transilvania

bucatarie
Sursa Foto: Academia de gastronomie

La Odorheiu Secuiesc se inaugurează Academia de Gastronomie Taste of Transylvania, prima școală de gastronomie inspirată de bucătăria din Transilvania.

Academia de Gastronomie Taste of Transylvania va promova exclusiv folosirea ingredientelor locale, rețete tradiționale, grija față de mediu și față de producătorii locali. Școala inaugurată de Grupul Páva va avea drept scop principal asigurarea continuității în gastronomia specifică zonei Transilvaniei, dar și încurajarea cooperării între antreprenorii din industria ospitalității cu chefii și echipele acestora, dar și cu micile ferme.

Academia își propune un program care să includă cursuri de formare pentru adulți, training-uri pentru cei în căutarea unui hobby, dar și masterclass-uri pentru bucătari, potrivit fondatorului Trucza Adorján.

Adorján a subliniat ideea că școala va fi mai mult decât un centru de formare, un loc care va oferi cunoștințe practice, dar și o viziune de carieră în sectorul HoReCa, totul pornind de la integrarea coerentă a valorilor locale.  „Nu numai ingredientele, dar și forța de muncă va fi locală”, a declarat Trucza Adorján.

Proiecte ambițioase pentru următoarele luni

Primele cursuri ale Academiei vor fi lansate în iunie și vor fi destinate viitorilor ospătari, bucătari, ajutoare de bucătari. Acestea vor fi urmate de organizarea cursurilor WSET, dedicate cunoașterii vinurilor și spirtoaselor. În același timp, organizatorii vor monitoriza constant cerințele pieței pentru a-și extinde portofoliul de cursuri și a dezvolta oferta de training-uri.

Între 14-17 septembrie 2023, în satul de vacanță Boroș, va avea loc a doua ediție data festivalului gastronomic Taste of Transylvania. Această ediție a festivalului va fi organizată pornind de la conceptul de low waste, obiectivul principal fiind protejarea mediului. Expozanții vor avea o listă de ingrediente interzise, astfel că nu vor putea folosi ingrediente ce provin de la distanțe de mii de kilometri, care nu sunt specifice regiunii. În același timp, va fi încurajată folosirea ingredientelor locale. Nu în ultimul rând, tacâmurile și recipientele folosite la festival vor fi reutilizabile sau reciclabile, în timp ce o parte semnificativă a acestora va fi compostată local.

Academia, o resursă de personal pentru sectorul HoReCa

Mónika Kozma, directoarea Fundației Pro Economica, a declarat că programele de dezvoltare economică coordonate de fundație au ca scop sprijinirea sectorului agricol și de turism, iar unul dintre elementele principale ale granturilor lansate de fundație este îngrijirea mediului. Astfel, candidații au și obligația să procure ingredientele de la producătorii locali, ceea ce înseamnă ideile lor se îmbină perfect cu misiunea Academiei și a festivalului.

Kozma a mai subliniat faptul că există o criză severă de resurse umane în sectorul HoReCa și că partenerii lor întâmpină dificultăți în recrutarea personalului, Academia putând fi o soluție perfectă la această situație îngrijorătoare.