Infofinanciar > Info > La ce preț a ajuns gigacaloria? Nicușor Dan anunță câți bani vor cheltui bucureștenii lunar pentru căldură
Info

La ce preț a ajuns gigacaloria? Nicușor Dan anunță câți bani vor cheltui bucureștenii lunar pentru căldură

nicusor-dan-sursa-foto-antena-3
sursa-foto-antena-3

Primarul capitalei, Nicușor Dan a anunțat că prețul gigacaloriei va crește în acest an pentru bucureșteni. Estimările pentru anul 2023 nu arată deloc favorabi.

Nicuşor Dan a menţionat pentru un post de televiziune că, dacă în 2022 tariful gigacaloriei a fost de 860 de lei, iar cetăţenii au plătit 160 de lei şi primăria a achitat diferența de 700 de lei, în 2023 bucureştenii vor achita 350 de lei, iar municipalitatea 750 de lei.

Potrivit unor estimări, prețul la care va ajunge gigacaloria în anul 2023 va atinge suma de 1.100 de lei. 

„Există o cerere formulată încă din octombrie de către Termoenergetica către ANRE pentru preţul final al gigacaloriei producţie-transport-distribuţie, care nu are răspuns până în momentul ăsta.  În momentul de faţă Termoenergetica facturează preţul de producţie actualizat de către ANRE, că pe ăsta l-a actualizat, şi un preţ de transport şi distribuţie care este mai mic decât cel care este real. 

Pentru că am ieşit din populism avem nişte tarife rezonabile în sensul că nu avem tariful final pe ceea ce înseamnă gigacalorie, dar el va fi în jurul a 1.100 de lei. Faţă de anul 2022 când am avut un tarif de 860 de lei din care cetăţenii au plătit 160 în cea mai mare parte a anului, partea de iarnă şi noi am plătit 700, anul ăsta vom fi în situaţia în care o să avem 1.100 tot tariful, din care cetăţenii plătesc 350 şi noi şi primăria plăteşte din banii cetăţenilor 750 de lei. 

Diferenţa o să fie între 700 anul trecut şi 750 anul ăsta, ceea ce nu este o sumă mare şi noi nu am luat împrumutul ca să plătim cheltuielile curente, am luat împrumutul ca să plătim acele diferenţe de tarif care s-au acumulat şi care anul acesta nu vor mai fi”, este declarația făcută de primarul Capitalei, conform Antena3.

Nici în Cluj situația nu e roz

Factura la gaz este mai mare cu aproximativ 42% pentru circa 20.000 de cetățeni ai clujului care locuiesc în apartamente branșate la sistemul centralizate de termoficare.

Marți, 27 decembrie 2022, Consilierii Locali au aprobat noile tarife pentru energia termică livrată populației de către Societatea Termoficare Napoca S.A. și a prețului local al energiei termice facturată populației.„

„S-a aproabat, începând cu 1 ianuarie 2023, prețul local al energiei termice facturată populației la valoarea de 376,19 lei/Gigacalorie fără TVA (395,00 lei/Gcal cu TVA 5% și 447,67 lei/Gcal cu TVA 19% conform prevederilor legale în materie fiscală)”, potrivit hotărârii 5/27.12.2022 a Consiliului Local.

„În ceea ce privește energia termică, prețul de facturare la populație va fi de 395 de lei. Pentru ca noi menținem acest preț, față de prețul anterior, s-a dublat prețul la gaz, iar noi am mărit subvenția de la primărie de la 9 milioane de euro la aproape 11 milioane de euro pentru a menține un cost al gigacaloriei cât se poate de jos în condițiile date. De asemenea, partea plină a paharului, dacă se poate considera așa, constă în faptul că mai există două ajutoare suplimentare pentru persoanele cu venituri mai mici, care stau la dispoziția lor să fie pentru a le accesa”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.