Info

Klaus Iohannis a semnat astăzi mai multe decrete de lege. 14 judecători vor fi eliberați din funcție, pe motiv de pensionare

Klaus Iohannis sursa foto Rador
sursa foto Rador

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete pentru promulgarea mai multor legi care vizează domenii importante, precum și eliberarea din funcție a unor persoane din sistemul legislativ și armată.

Decretele semnate privesc înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, aprobarea Programului IMM FACTOR de credite comerciale, și denunțarea Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții. De asemenea, mai multe decrete vizează eliberarea din funcții a unor judecători și trecerea în rezervă a generalului de brigadă Popescu Eugen-Anton, din Ministerul Apărării Naționale, la data de 30 noiembrie 2022.

România se retrage din două bănci cu acționari ruși

Klaus Iohannis a promulgat legile pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii, instituţii înfiinţate în anii 1960-70 la Moscova, având Rusia printre ţările acţionare.

Unul dintre cele mai importante decrete semnate prevede denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci, relatează Antena3.

Pe fondul acțiunilor recente ale Rusiei, România se va retrage din această instituție, din care fac parte state precum Bulgaria, Cehia, Mongolia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Vietnam. În aceeași notă, România denunţă Acordul interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

Președintele a semnat demiterea a 14 judecători

Totodată, decretele vizează și eliberarea din funcție a 14 judecători din mai multe județe de la data de 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie, pe motiv de pensionare, se mai arată în comunicatul prezidențial citat de RomâniaTV. De asemenea, unul dintre decrete vizează trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea, Popescu Eugen-Anton din Ministerul Apărării Naționale, la data de 30 noiembrie 2022.

Decretele vizează procurori și judecători din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Parchetului de pe lângă Tribunalul București, Tribunalului Gorj și a Parchetului de pe lângă acesta, Judecătoria Botoșani, Direcția Națională Anticorupție, Curtea de Apel, Tribunalul din Craiova și Parchetul de pe lângă acesta.

De asemenea, Klaus Iohannis va primi astăzi, la Palatul Cotroceni, o delegație a OMV Petrom, condusă de Alfred Stern, director general executiv al OMV și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

OMV Petrom este cea mai mare companie petrolieră din România, unde statul român mai deține 20,6% din acțiuni. Administrația Prezidențială nu a furnizat o agendă a întâlnirii și nu a precizat care este motivul întrevederii, potrivit G4Media.