Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong Un se impune. Liderul suprimă speranțele de unificare a Coreei de Nord cu Sudul
Lumea la zi

Kim Jong Un se impune. Liderul suprimă speranțele de unificare a Coreei de Nord cu Sudul

kim jong un (sursă foto: cybernews.com)
sursă foto: cybernews.com

Campania liderului nord-coreean Kim Jong Un de a elimina referințele la o eventuală unificare cu Sudul, sperată cândva, se pare că a ajuns la ștampile. Documentele cu referințe la unificare lipsesc acum de pe site-ul web al Korea Stamp Corp din Pyongyang, a anunțat miercuri presa locală.

Adunarea Populară Supremă a Coreei de Nord a anunțat în ianuarie că desființează trei organisme legate de cooperarea intercoreeană. Dar și că abandonează eforturile de reparare a legăturilor rupte cu vecinul său. Legislativul a emis, de asemenea, o declarație în care a anunțat că modifică constituția țării. În scopul de a defini Seulul drept „principalul inamic” al Pyongyangului.

Kim Jong Un rupe legăturile cu Sudul

În 2000, Pyongyang și Seul au convenit să înceapă să lucreze la o formă de unificare pașnică. După o scurtă perioadă de apropiere a legăturilor la sfârșitul anilor 2010, relațiile au început să se deterioreze din nou. Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, promisese în 2019 că va realiza unificarea peninsulei coreene până în 2045. Acest lucru a avut loc pe fondul discuțiilor privind negocierile de denuclearizare cu administrația Donald Trump.

Un sondaj publicat în iulie 2023 a arătat că 52% dintre sud-coreeni preferă un sistem cu două state în care ambele țări coexistă în mod pașnic. În timp ce 28,5% au susținut un stat coreean unificat. Astăzi, stampilele și documentele care comemorează summiturile dintre tatăl lui Kim Jong Il și omologii sud-coreeni din 2000 și 2007 par să fi fost șterse de pe site-ul web. În plus, o colecție de timbre naționaliste emise în 2018 a pierdut doar un singur element. Un timbru care celebrează întâlnirea din 2018 dintre tânărul Kim și Moon Jae-in.

Anul acesta, printre adăugările de până acum la ofertele agenției de timbre se numără materiale care marchează Anul Nou coreean. Prin cea de-a 65-a aniversare a gărzilor roșii paramilitare muncitorești și țărănești, dar și cea de-a 82-a aniversare a regretatului Kim Jong Il. Un timbru lansat pe 30 decembrie laudă lansarea din noiembrie a satelitului de supraveghere Malligyong-1 al Pyongyangului.

Escaladarea tensiunilor

Seulul a acuzat Pyongyangul de escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreeană. După ce Coreea de Nord a declarat că a reușit să pună pe orbită primul său satelit de recunoaștere la 21 noiembrie. Despre lansarea, Nordul a spus că a fost necesară pentru autoapărare. Acțiunea a atras, de asemenea, condamnarea Washingtonului și a Tokyo. În urma acestui schimb de replici, Seulul a suspendat parțial, în semn de protest, un acord militar de referință. Ceea ce a determinat Pyongyang să renunțe complet la pact. Dar și să anunțe că nu va fi responsabil pentru nicio confruntare viitoare.

Acordul militar a fost încheiat în 2018. Cu scopul de a reduce riscul de ostilități de-a lungul liniei de demarcație militară. Înrăutățirea relațiilor intercoreene este accentuată de programele nucleare și balistice ale Nordului care avansează constant. Dar și de exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud.

Relații apropiate cu Rusia

Observatorii Coreei de Nord au observat că liderul națiunii își apropie tot mai mult țara de Rusia, prin vizite de stat reciproce și schimburi militare suspecte. Excluzând în același timp să excludă perspectiva unei apropieri de Sud pe termen scurt.

Imaginile din satelit publicate în ianuarie au indicat că liderul nord coreean și-a respectat promisiunea de a dărâma „monumentul monstruos”, construit la Pyongyang în 2001. Care simboliza acceptarea de către regim a unei eventuale unificări cu Sudul. Deși în 1953 s-a ajuns la un armistițiu cu scopul de a întrerupe ostilitățile până când combatanții vor găsi o soluție mai permanentă, Războiul din Coreea nu s-a încheiat niciodată în mod oficial, conform News Week .