Infofinanciar > Info > Justiție versus corupție. Republica Moldova este măcinată din interior
Info

Justiție versus corupție. Republica Moldova este măcinată din interior

Republica Moldova Rusia (sursă foto: Reuters)
Sursa foto Reuters

Se pare că securitatea Republicii Moldova este sub amenințare. Acest pericol este reprezentat de o nouă grupare criminală, condusă de fostul procuror șef anticorupție. Republica Moldova face pași spre comunitatea europeană. Astfel, eforturile Chișinăului și sprijinul european au ajutat statul luat cu asalt de corupție.

Consiliul European a decis, la 14 decembrie 2023, să înceapă negocierile de aderare la UE ale Republicii Moldova. Cerând Chișinăului să întreprindă reforme instituționale semnificative. CE monitorizează îndeaproape fiecare mișcare făcută în domeniile de interes. Precum lupta împotriva corupției, planul de dezoligarhizare și reforma judiciară. Acestea fiind trei dintre cele mai importante probleme de pe agenda Bruxelles-ului.

Amenințare la nivelul securității Republicii Moldova

Republica Moldova face constant eforturi pentru aplicarea reformelor. Dar, țara încă se confruntă cu presiuni politice, sociale și energetice în lupta sa de implementare a reformei justiției și de eliminare a corupției. Astfel, un anumit fenomen afectează siguranța și integritatea Republicii Moldova.

O examinare minuțioasă demonstrează cum funcționarii de stat și ofițeri, care au jurat să apere Republica Moldova și să aplice legea, au căzut pradă corupției. Aceștia au abuzat de sistemul juridic în eforturile lor continue de a menține controlul asupra acestuia. Dar și de a proteja interesele anumitor grupuri.

Cine este forța din spatele acestor destabilizări?  Procurori, oameni politici și fugari pentru care legea este mai degrabă un concept decât o datorie. Fiind mai importante câștigurile în ruble rusești. Mai multe evenimente au dus la instabilitatea sistemului juridic din Republica Moldova.

Instabilitatea sistemului juridic

„Momentul zero” va fi fuga, în iunie 2019, a oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc. Care controla instituțiile de aplicare a legii. În urma plecării sale, s-a creat un „vid de putere” care a declanșat o amplă bătălie între politicieni, procurori și oameni de afaceri. Pentru a-și proteja nu doar propriile interese, ci și pe cele ale protejaților lor.

La fel ca mentorul său Plahotniuc, Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, este numit „nașul” procurorilor. Deoarece a reușit să controleze sistemul juridic din Moldova prin intermediul avocaților, procurorilor și a prietenilor. Aceștia au reușit să submineze cu succes interesele națiunii pe care s-au angajat să o slujească. Prin inserția strategică a unor oameni apropiați în roluri importante în cadrul sistemelor juridice moldovenești.

Dar, evenimentele ulterioare au fost marcate de conflictul dintre Alexandr Stoianoglo, fost Procuror General, și Viorel Morari, fost Procuror Anticorupție. Tensiunea s-a amplificat în 2019, când Morari a decis să redeschidă dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM.

Dosar penal

Morari a fost suspendat din funcție la 9 decembrie 2019. Când a fost deschis un dosar penal pe numele său. Apoi, pe 10 ianuarie 2020, Viorel Morari este arestat pentru prima dată. Fiind acuzat că l-a protejat pe miliardarul Plahotniuc, care era acuzat de furt. În februarie 2020, Viorel Morari face obiectul unei anchete pentru alte două capete de acuzare: spălare de bani în valoare de peste 500.000 de dolari și îmbogățire ilicită.

Morari este arestat din nou la 19 ianuarie 2021, pentru patru capete de acuzare: spălare de bani, tragerea la răspundere a unei persoane nevinovate, reținerea ilegală și abuz de putere. În cazul „fraudei bancare”, în care Ilan Șor a obținut un împrumut de 250 de milioane de euro de la Banca de Economii, Morari și-a folosit din nou influența.

Noi piloni de sprijin ai puterii

Morari avea nevoie de noi politicieni puternici și bogați care să îl sprijine pentru a-și echilibra forțele. Pentru a realiza acest lucru, Morari se asociază cu organizații controversate din Moldova. Conduse de reprezentanții a două partide pro-rusești căutate de Interpol: Gheorghe Cavcaliuc (Partidul „Partidul Acasă Construim Europa”) și Ilan Șor (Partidul Șor).

În ianuarie 2023, Cavcaliuc și Șor au ajuns la o înțelegere. Pentru planificarea mitingurilor și demonstrațiilor împotriva administrației de la Chișinău.

Proteste împotriva conducerii

Demonstrații de amploare împotriva conducerii de la Chișinău au avut loc începând cu martie 2023. Acestea au fost coordonate de coaliția Sor-PACE și sunt susținute parțial de Federația Rusă. Morari i-a dezvăluit lui Cavcaliuc că guvernul moldovean plănuia să saboteze protestele stabilite pentru 12 martie 2023. Astfel, Cavcaliuc a fost determinat să declare deschis că partidele pe care le conduce nu vor participa la demonstrațiile din ziua respectivă.

La 12 martie 2023, șeful poliției din Republica Moldova a dezvăluit dizolvarea unui grup orchestrat de serviciile secrete rusești. Ce aveau intenția de a submina ordinea social-politică a țării. Sistemul juridic din Republica Moldova continuă să fie supus ostilității și sabotajelor de către politicieni și procurori corupți. Care se află sub conducerea lui Morari, care este la rândul său condus de Ilan Șor, conform EVZ .