Infofinanciar > Vocile afacerilor > Julien Munch, CEO Carrefour România: „Multe dintre eforturile noastre au loc în spatele scenei”
Vocile afacerilor

Julien Munch, CEO Carrefour România: „Multe dintre eforturile noastre au loc în spatele scenei”

Julien Munch, CEO Carrefour România (1) (sursă foto - arhiva companiei)
sursă foto: arhiva companiei

Julien Munch este directorul general al companiei Carrefour România din luna martie a anului 2021. Sub conducerea acestuia, echipa a coordodat, și continuă să o facă, proiecte importante. Focusul cade pe comunitatea de producători locali, asta pentru ca economia națională să se îndrepte pe o cale cât mai bună. De asemenea, latură socială joacă un rol important, iar campania „Act for Good” are deja un impact pozitiv.

Julien Munch a acordat un interviu Revistei Capital în cadrul căruia a vorbit, în primul rând, despre cele mai importante investiții pe care compania Carrefour România le-a făcut în acest an. „Acordăm o importanță deosebită analizei și interpretării atente a tuturor schimbărilor din mediul de afaceri care ar putea avea un impact asupra operațiunilor noastre”, menționează CEO-ul companiei. „Acest angajament de a fi prezenți și puternic conectați la peisajul dinamic în care ne desfășurăm activitatea ne menține relevanți”.

Directorul general al companiei spune că scopul final al echipei este acela de a-și consolida poziția de lider în industria retailului. Aceștia se concentrează, în același timp, pe a le oferi românilor „cele mai bune produse”. Asta conform cu misiunea Carrefour dedicată Tranziției Alimentare. „Totodată, strategia noastră de investiții a fost minuțios concepută pentru a se alinia la viziunea Carrefour, axată pe patru piloni strategici: localizare, expansiune, retail digital și dezvoltarea oamenilor noștri.

Localizare

Această noțiune face referire, potrivit lui Julien Munch, la abordarea centrată Carrefour România pe client. „Această abordare se aliniază la modelul omnichannel, care ne conferă siguranța că rămânem în strânsă legătură cu clienții noștri. Cu alte cuvinte, „să fim de-ai locului”. Localizarea este o inițiativă strategică, parte a angajamentului nostru global Act for Food. Avem în vedere, de asemenea, educarea oamenilor cu privire la importanța alimentelor de proveniență locală, iar tendințele de consum arată că oamenii au un apetit din ce în ce mai mare pentru produsele românești și prioritizează mărcile locale atunci când fac cumpărături”.

Așa au fost dezvoltate programe originale precum „Deschidem Vinul Românesc”, „Creștem România Bio”, „Grădina Noastră”, sau cel mai recent proiect din portofoliul companiei de produse locale, „Poftim Brânză Românească”. Julien Munch spune că aceste programe au transformat modul în care echipa lucrează cu fermierii și furnizorii români. Precum și acela în care au ales să promoveze calitatea locală și să sprijine dezvoltarea agriculturii, cu eforturi durabile, care să îi susțină creșterea.

Extindere

„Angajamentul Carrefour în ceea ce privește expansiunea se concretizează printr-o gamă variată de formate fizice, inclusiv hipermarketuri, magazine Express, Market și Supeco (formatul nostru de discount), precum și o prezență puternică pe segmentul e-grocery”, detaliază CEO-ul companiei în cadrul interviului pentru Revista Capital. „Rețeaua noastră extinsă de peste 410 magazine ne poziționează drept retailerul omnichannel prin excelență, răspunzând unui spectru larg de preferințe de cumpărare”.

Julien Munch spune că acest lucru le-ar garanta clienților faptul că pot accesa ofertele Carrefour în orice mod, fie prin vizite în magazinele fizice, fie prin experiențe de cumpărături online, facilitate de propria platformă, carrefour.ro. Sau prin intermediul partenerilor Bringo și Glovo. „În ultimele două luni, formatul nostru emblematic, hipermarketul, a luat avânt, cu două deschideri în orașe strategice, Alba Iulia și Craiova, iar în prima parte a lunii noiembrie adăugăm și orașul Arad pe harta expansiunii. Și nu ne vom opri aici. Între timp, dezvoltăm și celelalte formate – de exemplu, am planificat procese de remodelare pentru 20 de magazine Market în acest an; 45 de magazine au fost deja reamenajate în 2022”.

Retail digital

Carrefour România investește în soluții informatice pentru date și infrastructură pentru a eficientiza operațiunile zilnice, pentru a îmbunătăți capacitatea de anticipare a cererii, fluxurile logistice, tehnologia pentru angajați și experiența consumatorilor, în magazine și online. „Aspirația noastră este aceea de a oferi experiențe digitale de neegalat și de a ne consolida poziția de lideri globali în sectorul Digital Retail, pregătindu-i pe toți colegii noștri pentru integrarea AI și a noilor tehnologii, de-a lungul acestei călătorii”.

În ceea ce privește digitalizarea, procesul de dezvoltare se desfășoară pe două direcții enumerate de către CEO-ul Carrefour România: atât
pentru clienți, pentru a le oferi o experiență optimizată la cumpărături, cu instrumente inteligente, cum ar fi programul nostru de fidelizare Act for Good, cât și pentru colegii din companie.

Oameni

Julien Munch declară faptul că echipa cu care lucrează investește în programe de dezvoltare profesională, în sesiuni de formare specializată pentru îmbunătățirea competențelor digitale și personale, în programe de employer branding și în cursuri de formare profesională pentru angajați. „Recent, am participat la festivitatea de premiere a peste 70 dintre colegii noștri din întreaga rețea Carrefour România și i-am felicitat pentru absolvirea celei de-a doua ediții a proiectului Școala de Lideri, un program dedicat colegilor noștri cu potențial ridicat, dezvoltat în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București (ASE)”.

Cea de-a treia generație a debutat în luna octombrie a acestui an. În plus, în conformitate cu angajamentul Carrefour România de a fi responsabili față de mediu, echipa se dedică în totalitate noului său program de eficiență energetică. „Ne propunem să creștem în mod semnificativ investițiile în reînnoirea echipamentelor din magazine, precum și eforturile de reducere a consumului de energie, în comparație cu 2022”.

Inițiative prietenoase cu mediul

Inițiativele echipei au dat deja rezultate promițătoare, cu o reducere de 5% a consumului de energie în prima jumătate a anului 2023. După o reducere similară de 5% pe parcursul întregului an fiscal 2022. „Aceste realizări se armonizează foarte bine cu politica noastră energetică ambițioasă, în condițiile în care ne străduim să aducem contribuții substanțiale la obiectivul general al Grupului de a obține o reducere de 20% a consumului total de energie până în anul 2026”.

În acest scop, Julien Munch spune că echipa Carrefour România ajunge să-și dubleze eforturile și să sporează investițiile, alocând peste 4 milioane de euro, numai pentru anul în curs, într-un plan dedicat pentru a stimula practicile de eficiență energetică.

Provocările lui 2023

Cum toate țările din acest spațiu geografic se află în situații dificile, din mai multe puncte de vedere, CEO-ul Carrefour România a vorbit despre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat companie de-a lungul anului în curs. „Mediul actual a reprezentat o provocare serioasă pentru toate industriile, cu impact asupra fiecărui participant la mediul de afaceri, indiferent de domeniul de activitate. Ne concentrăm eforturile pe luarea unor decizii de afaceri strategice atât la nivel local, cât și la nivelul Grupului, cu obiectivul de a menține stabilitatea pieței, chiar și pe fondul perturbărilor actuale”.

În aceste vremuri nesigure, oamenii caută siguranța, iar obiectivul echipei de la Carrefour România este acela de a le oferi clienților garanția încrederii că le vor proteja puterea de cumpărare. „Credem cu tărie că niciunul dintre clienții noștri din România nu ar trebui să fie supus alegerii între accesibilitate și calitate. Scopul nostru este de a le oferi pe ambele”, mai precizează Julien Munch.

După cortine

„Deși multe dintre eforturile noastre au loc în spatele scenei și sunt, uneori, mai puțin vizibile pentru clienții care ne vizitează magazinele pentru cumpărături, toate promoțiile noastre urmează această direcție, inclusiv: (1) Top 100 produse HIT, o mărturie a angajamentului nostru de a asculta nevoile și preferințele clienților, (2) Bonul de Weekend, prin care, la fiecare sfârșit de săptămână, oferim o reducere de 20% la minimum patru categorii de produse, sub forma unui voucher pentru următoarea sesiune de cumpărături, și este printre cele mai apreciate inițiative în rândul clienților noștri, (3) Bonul de Cartier, aferent formatului Market, lansat la sfârșitul lunii august, le permite
clienților să beneficieze de o reducere de 20% la o serie de produse care variază în fiecare săptămână, cum ar fi bere, cafea, dulciuri, înghețată sau băuturi răcoritoare”.

CEO-ul companiei spune că întreaga echipă va fi în continuare dedicată obiectivului de a le prezenta clienților oferte și produse care asigură în mod constant un raport calitate-preț excepțional. Cu accent pe ofertele de mărci private. „Suntem un retailer preferat de numeroși români și suntem conștienți de responsabilitatea pe care o implică această poziție”, mai spune Julien Munch.

Realizările lui 2023

„În primul rând, suntem recunoscători pentru încrederea pe care ne-o acordă clienții noștri”, spune CEO-ul companiei de retail când a fost întrebat despre reușitele acestui an. Valorile pieței locale în termeni comparabili plasează Carrefour România pe poziția a doua în ceea ce privește evoluția cifrei de afaceri în Europa pentru S1. „De exemplu, în România, în primele 8 luni ale anului, mărcile private dezvoltate împreună cu furnizorii locali au înregistrat peste 85% din cifra de afaceri totală a categoriei, pe sectorul alimentar (produse proaspete și produse de larg consum)”.

Carrefour se concentrează în special pe colaborarea cu producătorii mici și mijlocii, respectând rețete vechi sau aducând în fața clienților  produse cu indicație geografică mai puțin cunoscute. „Producem mărcile proprii în colaborare cu 260 de furnizori români, iar portofoliul include 40 de mărci proprii accesibile pentru toate buzunarele, precum Drag de România, Filiera Calității, Carrefour La Piață și Grădina Noastră”.

Produse locale, la rafturile Carrefour

„Anul acesta, am lansat un program special dedicat promovării brânzeturilor gourmet produse local, Poftim Brânza Românească. Suntem mândri de faptul că dispunem de cea mai mare rețea locală și ultralocală, cu peste 1.300 de producători români din categoriile de produse proaspete; aproximativ 700 dintre aceștia sunt ultralocali (la o distanță de maxim 50 km față de magazin)”, specifică directorul general al companiei din România.

Modelul echipei Carrefour de colaborare a dat cu adevărat roade, spune Julien Munch, atât la propriu, cât și la figurat: 10 cooperative locale susțin direct rețeaua Grădina Noastră, iar anul acesta au fost adăugate în proiect încă 6 cooperative noi. În ceea ce privește expansiunea, în aprilie 2023, Carrefour a anunțat semnarea unui acord cu Grupul Louis Delhaize care presupune preluarea activităților Cora în România, inclusiv 10 hipermarketuri și 8 magazine CoraUrban, precum și integrarea a aproximativ 2.400 de angajați.

„Această tranzacție va consolida prezența Carrefour în România cu ajutorul hipermarketurilor și a formatelor de proximitate preluate în locații cheie; acestea vor fi apoi transformate și integrate sub umbrela brandului Carrefour și adaptate la formatele sale. Tranzacția este supusă aprobării autorităților competente din domeniul concurenței”, detaliază CEO-ul Carrefour România.

Un nume franțuzesc, dar nu doar atât

Lui Julien Munch i s-a cerut în cadrul interviului acordat Revistei Capital să descrie compania în cadrul căreia lucrează într-un singur cuvânt sau într-o singură frază. Iar CEO-ul companiei de retail din România a răspuns: „Văd Carrefour ca pe o companie românească ce poartă cu mândrie un nume francez”.

„Forța noastră de muncă este compusă în principal din talente românești, ofertele noastre de produse provin de la peste 93,5% furnizori locali, iar rădăcinile noastre în această comunitate sunt solide, întinzându-se pe mai mult de două decenii”, conchide directorul general al Carrefour România.