Infofinanciar > Info > Judecătorii cu credite la o bancă, nu pot judeca procesele acesteia
Info

Judecătorii cu credite la o bancă, nu pot judeca procesele acesteia

Judecătorii cu credite la un bancă, nu pot judeca procesele acesteia
sursa foto: pexel.com

Hotărârea CEDO în Cauza Temeşan împotriva României, publicată recent în Monitorul Oficial al României. Se aduce în prim-plan o problemă esențială despre imparțialitatea judecătorilor în contextul relațiilor financiare cu băncile.

CEDO, într-o decizie datată 20 iunie 2023, a constatat că România a încălcat articolul 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care protejează dreptul la un proces echitabil.

Judecătorii cu credite la o bancă, nu pot judeca procesele acesteia

Cauza a fost inițiată de Răzvan-Liviu Temeşan, care a reclamat lipsa imparțialității judecătorilor implicați în soluționarea unui litigiu de muncă cu Banca Comercială Română (BCR), angajatorul său.

Deși obținuse o hotărâre favorabilă în instanță, aceasta nu fusese implementată complet, iar reintegrarea sa în muncă nu avusese loc.

CEDO a subliniat importanța încrederii publicului în justiție într-o societate democratică și a evidențiat faptul că, deși judecătorii au libertatea de a-și alege serviciile bancare, aparențele pot influența percepția imparțialității.

Situația particulară a fost marcată de faptul că toți judecătorii implicați în cauză erau clienți personali ai BCR, având credite restante la această bancă.

Decizia CEDO a subliniat că această situație ar fi putut genera temeri legitime cu privire la imparțialitatea completului de judecată.

Curtea a evidențiat că un judecător care este client personal al unei bănci implicate într-un proces pe care îl judecă poate fi perceput ca părtinitor.

Creditele judecătorilor la banca BCR au creat un conflict de interese

Faptul că judecătorii aveau credite restante la BCR ar fi putut influența conștient sau subconștient procesul decizional. Au creat un potențial conflict de interese.

Aprecierea CEDO asupra acestei chestiuni se bazează pe importanța încrederii publicului în integritatea procesului judiciar. Necesitatea evitării oricăror aspecte care ar putea submina această încredere.

Curtea a concluzionat că temerile reclamantului cu privire la imparțialitatea completului de judecată nu sunt infondate. România a încălcat dreptul la un proces echitabil.

Această hotărâre CEDO poate avea impact semnificativ asupra modului în care judecătorii gestionează relațiile lor financiare cu instituțiile bancare în cadrul proceselor pe care le soluționează.

Este posibil ca aceasta să genereze o atenție sporită asupra transparenței și a evitării conflictelor de interese în sistemul judiciar. Astfel contribuie la consolidarea încrederii publicului în justiție, conform stiripesurse.ro.