Infofinanciar > Vocile afacerilor > Iulian Scorpan, HiSky: „Avem în plan și mai multe rute europene noi”
Vocile afacerilor

Iulian Scorpan, HiSky: „Avem în plan și mai multe rute europene noi”

Iulian Scorpan Sursa foto Arhiva personala
Sursa foto Arhiva personala

Compania aeriană HiSky este singura care va efectua zboruri directe din România către SUA după mai bine de două decenii. Aceasta a reușit să obțină în 2023 Permisul de Operator Străin Aerian din partea Departamentului Transporturilor din SUA. Iulian Scorpan, CEO-ul companiei, a transmis faptul că săptămânal vor fi operate 4 curse. Aterizarea va fi pe aeroportul principal din New York, John F. Kennedy.

În 2023, au fost achiziționate două aeronave noi de ultimă generație de producție Airbus, dar și una de mari dimensiuni, cu două culoare, Airbus 330. Este prima de acest tip înregistrată în România. 

Ruta directă București- New York

„Am avut un an 2023 marcat de premiere, pentru noi și pentru piața aviației din România așa că atât din punct de vedere subiectiv, al efortului pe care eu și echipa l-am depus în fiecare dintre proiecte, dar și din punct de vedere al impactului în business”, a declarat Iulian Scorpan pentru Capital.

CEO-ul a spus că cel mai mare proiect din carieră este însăși înființarea și dezvoltarea actualei companii.

„Am plecat pe acest drum în cel mai dificil moment din istoria aviației comerciale, în perioada pandemiei COVID-19. Atunci când toți operatorii aerieni se luptau să supraviețuiască”.

Directorul general a spus că anii pandemici au fost complicați. Totuși, ei au fost un prilej pentru creșterea companiei.

„Am cumpărat aeronave noi, pus la punct o flotă pe care ne putem baza și am încheiat anul 2022 cu 800 mii de pasageri transportați. În acea perioadă grea am creat o bază puternică”, a subliniat CEO-ul.

A riscat, dar a reușit

Iulian Scorpan a declarat pentru Capital că abia la doi ani de la fondare a putut funcționa în condiții de piață normale. În 2023, HiSky s-a aflat în topul companiilor aeriene românești cu 2,5 milioane de pasageri, opt aeronave în flotă, 28 de destinații operate regulat și statutul de principal operator de charter pe piața locală.

În luna iunie a acestui an vor fi inaugurate zborurile directe din București către New York. De asemenea, se va profita și de capacitatea aeronavei long courier de a opera zboruri fără escală pe distanțe lungi către mai multe destinații. „Avem în plan și mai multe rute europene noi și, dacă perspectivele din acest moment se vor concretiza, noi aeronave în flotă”, a transmis CEO-ul. 

În următorii ani, piața se anunță a se majora. Există comenzi mari de aeronvae ce vor intra în flotele companiilor. Astfel, va crește și capacitatea disponibilă, în același timp cu cererea.

„Pe măsură ce generațiile se schimbă, însă, asistăm și la o schimbare de mentalitate a pasagerului. Dacă în anii anteriori predominanți erau pasagerii care zburau pentru prima dată la vârsta adultă, vom avea de-a face cu o piață matură, formată în mare măsură din pasageri frecvenți, obișnuiți să călătorească mult, de la vârste fragede”, a declarat Iulian Scorpan.