Infofinanciar > Info > Istoria Crăciunului. Originile regilioase și folclorice ale celei mai sărbătorite aniversări de pe glob
Info

Istoria Crăciunului. Originile regilioase și folclorice ale celei mai sărbătorite aniversări de pe glob

sursă foto Parade
sursă foto Parade

Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie și este atât o sărbătoare religioasă sacră, cât și un fenomen cultural și comercial la nivel mondial. Timp de două milenii, oamenii din întreaga lume au sărbătorit Crăciunul prin tradiții și practici care sunt atât religioase, cât și laice în natură.

Creștinii sărbătoresc ziua de Crăciun ca aniversare a nașterii lui Iisus din Nazaret, un lider spiritual ale cărui învățături stau la baza religiei lor. Printre obiceiurile populare se numără schimbul de cadouri, împodobirea pomului de Crăciun, participarea la slujba de la biserică, împărțirea unei mese cu familia și prietenii și, bineînțeles, așteptarea sosirii lui Moș Crăciun.

Tradiții de mii de ani de solstițiu

Mijlocul iernii a fost mult timp un moment de sărbătoare în întreaga lume. Cu secole înainte de sosirea lui Iisus, primii europeni au sărbătorit lumina și nașterea în cele mai întunecate zile de iarnă. Multe popoare se bucurau în timpul solstițiului de iarnă, când ce era cea mai grea vreme a anotimpului și puteau aștepta cu nerăbdare zilele mai lungi și orele prelungite de lumină solară.

În Scandinavia se sărbătorea Yule de la 21 decembrie, solstițiul de iarnă, până în ianuarie. În semn de recunoaștere a întoarcerii soarelui, tații și fiii aduceau acasă bușteni mari, cărora le dădeau foc. Oamenii sărbătoreau până când bușteanul ardea, ceea ce putea dura până la 12 zile. Norvegienii credeau că fiecare scânteie din foc reprezenta un nou porc sau vițel care se va naște în cursul anului următor.

Sfârșitul lunii decembrie era un moment perfect pentru sărbătoare în majoritatea zonelor din Europa. În acea perioadă a anului, majoritatea vitelor erau sacrificate pentru a nu mai fi nevoie să fie hrănite în timpul iernii. Pentru mulți, era singura perioadă a anului în care aveau o rezervă de carne proaspătă. În plus, cea mai mare parte a vinului și a berii făcute în timpul anului erau în sfârșit fermentate și gata de băut.

În Germania, oamenii îl onorau pe zeul păgân Oden în timpul sărbătorii de la mijlocul iernii. Germanii erau îngroziți de Oden, deoarece credeau că acesta făcea zboruri nocturne pe cer pentru a-și observa poporul și apoi să decidă cine va prospera sau va pieri. Din cauza prezenței sale, mulți oameni alegeau să rămână în casă.

Saturnalia și Crăciunul

La Roma, unde iernile nu erau la fel de aspre ca cele din nordul îndepărtat, se sărbătorea Saturnalia – o sărbătoare în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii. Începând din săptămâna premergătoare solstițiului de iarnă și continuând timp de o lună întreagă, Saturnalia era o perioadă hedonistă, în care mâncarea și băutura erau din belșug, iar ordinea socială romană normală era dată peste cap. Timp de o lună, oamenii înrobiți primeau libertate temporară și erau tratați ca egali. Afacerile și școlile erau închise pentru ca toată lumea să poată participa la festivitățile sărbătorii.

Tot în jurul solstițiului de iarnă, romanii sărbătoreau Juvenalia, o sărbătoare în cinstea copiilor Romei. În plus, membrii claselor superioare sărbătoreau adesea ziua de naștere a lui Mithra, zeul soarelui necuvântător, la 25 decembrie. Se credea că Mithra, un zeu copil, s-a născut dintr-o stâncă. Pentru unii romani, ziua de naștere a lui Mithra era cea mai sacră zi din an.

Este Crăciunul cu adevărat ziua în care s-a născut Iisus?

În primii ani ai creștinismului, Paștele era principala sărbătoare; nașterea lui Iisus nu era sărbătorită. În secolul al IV-lea, oficialii bisericii au decis să instituie nașterea lui Iisus ca sărbătoare. Din nefericire, Biblia nu menționează data nașterii sale (un fapt pe care puritanii l-au subliniat ulterior pentru a nega legitimitatea sărbătorii). Deși unele dovezi sugerează că nașterea sa ar fi putut avea loc primăvara (de ce ar fi păstori la păscut în mijlocul iernii?), Papa Iulius I a ales data de 25 decembrie. Se crede în mod obișnuit că biserica a ales această dată într-un efort de a adopta și absorbi tradițiile festivalului păgân Saturnalia. Numit mai întâi Sărbătoarea Nașterii, obiceiul s-a răspândit în Egipt până în 432 și în Anglia până la sfârșitul secolului al VI-lea.

Prin organizarea Crăciunului în același timp cu festivalurile tradiționale ale solstițiului de iarnă, liderii bisericii au sporit șansele ca Crăciunul să fie adoptat de popor, dar au renunțat la capacitatea de a dicta modul în care era sărbătorit. Până în Evul Mediu, creștinismul a înlocuit, în cea mai mare parte, religia păgână. De Crăciun, credincioșii mergeau la biserică, apoi sărbătoreau zgomotos într-o atmosferă de beție și carnaval, asemănătoare cu cea de astăzi, Mardi Gras. În fiecare an, un cerșetor sau un student era încoronat „stăpânul neamului”, iar sărbătoriții nerăbdători jucau rolul de supuși ai acestuia. Săracii mergeau la casele celor bogați și le cereau cele mai bune mâncăruri și băuturi. Dacă proprietarii nu se conformau, vizitatorii lor îi terorizau cel mai probabil cu răutăți. Crăciunul a devenit momentul din an în care clasele superioare își puteau plăti „datoria” reală sau imaginară față de societate prin distracția cetățenilor mai puțin norocoși.

Când a fost anulat Crăciunul

La începutul secolului al XVII-lea, un val de reforme religioase a schimbat modul în care era sărbătorit Crăciunul în Europa. Când Oliver Cromwell și forțele sale puritane au preluat conducerea Angliei în 1645, au jurat să scape Anglia de decadență și, ca parte a efortului lor, au anulat Crăciunul. La cererea populară, Carol al II-lea a fost readus pe tron și, odată cu el, are loc revenirea sărbătorii populare.

Pelerinii, separatiștii englezi care au venit în America în 1620, erau chiar mai ortodocși în credințele lor puritane decât Cromwell. Ca urmare, Crăciunul nu era o sărbătoare în America timpurie. Între 1659 și 1681, sărbătorirea Crăciunului a fost chiar interzisă în Boston. Oricine manifesta spiritul Crăciunului era amendat cu cinci șilingi. În schimb, în așezarea Jamestown, căpitanul John Smith a raportat că toți s-au bucurat de Crăciun și că acesta a trecut fără incidente.

După Revoluția Americană, obiceiurile englezești au căzut în dizgrație, inclusiv Crăciunul. De fapt, Crăciunul nu a fost declarat sărbătoare federală până la 26 iunie 1870.

Washington Irving reinventează Crăciunul în America

Abia în secolul al XIX-lea americanii au început să îmbrățișeze Crăciunul. Americanii au reinventat Crăciunul și l-au transformat dintr-o sărbătoare de carnaval zgomotoasă într-o zi de pace și nostalgie centrată pe familie. Dar ce anume din anii 1800 a stârnit interesul americanilor pentru această sărbătoare?

Începutul secolului al XIX-lea a fost o perioadă de conflicte de clasă și agitație. În această perioadă, șomajul era ridicat, iar în timpul Crăciunului aveau loc deseori revolte ale claselor sociale dezamăgite. În 1828, consiliul municipal din New York a instituit prima forță de poliție a orașului ca răspuns la o revoltă de Crăciun. Acest lucru i-a determinat pe unii membri ai claselor superioare să înceapă să schimbe modul în care era sărbătorit Crăciunul în America.

În 1819, autorul de succes Washington Irving a scris „The Sketchbook of Geoffrey Crayon,”, o serie de povestiri despre sărbătorirea Crăciunului într-un conac englezesc. Schițele prezintă un scutier care îi invita pe țărani în casa sa de sărbători. În contrast cu problemele cu care se confruntă societatea americană, cele două grupuri se amestecau fără efort. În mintea lui Irving, Crăciunul ar trebui să fie o sărbătoare pașnică și plină de căldură, care să reunească grupuri care nu se limitează la bogăție sau statut social. Sărbătoriții fictivi ai lui Irving se bucurau de „obiceiuri străvechi”, inclusiv de încoronarea unui Lord de Misrule. Cu toate acestea, cartea lui Irving nu se baza pe nicio sărbătoare la care acesta a participat – de fapt, mulți istorici spun că relatarea lui Irving a „inventat” tradiția, sugerând că descrie adevăratele obiceiuri ale sezonului.

Credit: History

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.