Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul redeschide vânzările de alimente în Gaza. Între timp, raidul de la Rafah „sufocă” ajutoarele
Lumea la zi

Israelul redeschide vânzările de alimente în Gaza. Între timp, raidul de la Rafah „sufocă” ajutoarele

Israel si Fasia Gaza Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto: Arhiva companiei

Armata israeliană a ridicat interdicția de a vinde alimente în Gaza din Israel și din Cisiordania ocupată. Între timp, ofensiva de pe câmpul de luptă sufocă ajutorul internațional, potrivit unor oficiali palestinieni, oameni de afaceri și lucrători umanitari internaționali.

Autoritățile armatei au permis comercianților din Gaza să reia achizițiile de la furnizorii israelieni și palestinieni de alimente luna aceasta. La câteva zile după ce forțele israeliene au lansat un asalt asupra orașului Rafah.

Ofensiva împotriva Rafah, o poartă cheie de intrare în Gaza dinspre Egipt, a oprit efectiv fluxul de ajutor al ONU către teritoriul palestinian devastat. Israelul se află sub o presiune globală tot mai mare pentru a atenua criza. În timp ce agențiile umanitare avertizează asupra foametei iminente.

Israel redeschide vânzările de alimente în Gaza

„Israelul a sunat distribuitorii din Gaza care cumpărau bunuri din Cisiordania și Israel înainte de război”, a declarat Ayed Abu Ramadan, președintele Camerei de Comerț din Gaza. „Le-a spus că este gata să coordoneze preluarea bunurilor”.

Potrivit oficialilor palestinieni, comercianților și rezidenților palestinieni, este pentru prima dată când mărfurile produse în Israel sau în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel, au fost permise în Gaza de la izbucnirea războiului în octombrie anul trecut.

COGAT, ramura armatei israeliene responsabilă cu transferurile de ajutoare, a declarat că analizează modalități de a stimula ajutorul umanitar. Dar și de a crește cantitatea de alimente puse în vânzare în Gaza.

„Permiterea ca sectorul privat să aducă unele alimente în Fâșia Gaza face parte din aceste eforturi de a crește cantitatea de alimente care intră”, a adăugat purtătorul de cuvânt Shimon Freedman.

Lucrătorii umanitari au îndemnat Israelul de luni de zile să permită intrarea mai multor livrări comerciale în Gaza. Astfel încât alimentele proaspete să poată completa ajutorul internațional, care conține în principal produse neperisabile, precum făină și conserve.

Totuși, redeschiderea nu este un panaceu.

Fluxul de livrări, efectuat prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom dintre sudul Gaza și Israel, a fost neregulat. Oficialii palestinieni au declarat că între 20 și 150 de camioane au intrat zilnic. În funcție de numărul de camioane pe care Israelul le permite să intre.

Ajutoarele în Gaza au scăzut

Această cifră este cu mult mai mică decât cele 600 de camioane pe zi despre care Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională spune că sunt necesare pentru a face față amenințării foametei, chiar și atunci când se adaugă cele aproximativ 4.200 de camioane cu ajutoare alimentare – aproximativ 190 pe zi. Despre care oficialii israelieni spun că au intrat în Gaza de la începutul asaltului de la Rafah, pe 7 mai.

Înainte de începerea războiului, la 7 octombrie o medie de 500 de camioane de ajutor și comerciale intrau zilnic în Gaza. Transportau toate bunurile necesare în enclavă, de la alimente și materiale medicale la echipamente agricole, potrivit cifrelor ONU.

De atunci, numărul mediu este de sub 140 de camioane pe zi. Chiar dacă Israelul a devastat enclava în cadrul misiunii sale de eradicare a Hamas. Ceea ce a dus la creșterea nevoilor de ajutor.

Alimentele care sosesc sunt, de asemenea, scumpe și înlocuiesc cu greu ajutorul internațional care a fost deja plătit de țările și organizațiile donatoare, au declarat patru lucrători umanitari implicați în coordonarea livrărilor către Gaza.

Trei locuitori din Gaza intervievați au declarat că au văzut în piețe produse etichetate în ebraică. Inclusiv pepeni proveniți dintr-o așezare israeliană. Însă, acestea erau adesea vândute la prețuri prea mari pentru familiile strămutate și cu bani puțini.

„Am cumpărat două ouă pentru 16 shekeli (5 dolari), doar pentru că copilul meu, în vârstă de trei ani. Plângea după ouă”, a declarat un tată a cinci copii din orașul Gaza.

„În mod normal, aș fi putut cumpăra 30 de ouă cu mai puțin”.

Mărfurile sunt verificate de armată israeliană

Israelul și-a lansat asaltul asupra Rafah la 7 mai. A sfidat avertismentele celui mai apropiat aliat al său, Statele Unite, care au afirmat că ofensiva ar putea provoca mai multe victime civile și ale agențiilor umanitare care au spus că ar putea compromite eforturile de a livra alimente locuitorilor din Gaza.

O săptămână mai târziu, a declarat Abu Ramadan de la Camera de Comerț, armata israeliană a început să contacteze comercianții din Gaza, spunându-le că pot relua livrările de alimente din Israel și Cisiordania.

Potrivit acordului, toți furnizorii și toate mărfurile trebuie să fie verificate de armata israeliană, potrivit lui Wassim Al-Jaabari, șeful sindicatului industriei alimentare și al industriei din Cisiordania.

Distribuitorii din Gaza se întâlnesc cu camioanele trimise de furnizori la punctul de trecere Kerem Shalom de la granița sudică a Fâșiei Gaza, unde armata examinează bunurile înainte de a le permite distribuitorilor să le ducă în enclavă, au declarat cei doi oficiali palestinieni, conform Reuters.