Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul experimentează recunoașterea facială în Gaza
Lumea la zi

Israelul experimentează recunoașterea facială în Gaza

Israelul experimentează recunoașterea facială în Gaza
Foto: facebook.com

Blue Wolf este numele unui program secret de recunoaștere facială al armatei israeliene. Acesta colectează imagini ale persoanelor fără consimțământul acestora.

Scopul este instalarea unei supravegheri generalizate a populației. Așa dezvăluie într-o anchetă jurnalistică cotidianul american The New York Times (NYT).

Această tehnologie viza inițial să caute ostaticii israelieni răpiți de Hamas. Problema este că algoritmii folosiți acuzau uneori oameni nevinovați, care au fost apoi arestați și torturați.

Cisiordania ocupată este, în schimb, înțesată de mai mulți ani de acest program de supraveghere, Blue Wolf. Cu ajutorul unor camere de luat imagini sau smartphone-urilor militarilor iisraelieni, programul scanează în punctele de control israeliene fețele palestinienilor, înregistrate apoi într-o bază de date.

”Programul de recunoaștere facială, gestionat de spionajul militar israelian, inclusiv Unitatea de informații cibernetice 8200, are la bază tehnologia Corsight, o întreprindere privată israeliană. El folosește de asemenea Google Photos”, declară patru ofițeri israelieni de informații NYT.

Blue Wolf, folosit de asemenea la identificarea victimelor atentatelor de la 7 octombrie, nu a reușit să recunoască persoanele desfigurate. În schimb, Google recunoaște pe oricine, chiar dacă i se distinge doar o parte din față.