Infofinanciar > Lumea la zi > Oficialii americani: „Israelul acceptă un acord de încetare a focului de șase săptămâni”
Lumea la zi

Oficialii americani: „Israelul acceptă un acord de încetare a focului de șase săptămâni”

Armata israeliană l-a eliminat pe un important comandant!
sursa foto arhiva companiei

Israelul a acceptat provizoriu un acord de încetare a focului și de luare a ostaticilor pe șase săptămâni. Acesta ar începe cu eliberarea ostaticilor răniți, bătrâni și femei.

Cu toate acestea, sâmbătă era încă neclar dacă Hamas îl va accepta, au afirmat oficiali americani.

Discuțiile au avut loc sâmbătă la Doha, capitala Qatarului, și se așteptau să se mute duminică la Cairo, în timp ce amploarea foametei iminente a determinat SUA să înceapă să parașuteze alimente în enclavă.

Acordul este aproape

SUA au declarat că o încetare a focului este cea mai bună cale pentru a obține livrări de ajutoare pe scară largă în Gaza și au sugerat că acordul este aproape. „Calea către o încetare a focului în acest moment, literalmente la această oră, este directă”, a declarat un oficial american de rang înalt. „Și există un acord pe masă. Există un acord-cadru. Israelienii l-au acceptat mai mult sau mai puțin. Și va exista o încetare a focului de șase săptămâni în Gaza începând de astăzi, dacă Hamas acceptă să elibereze categoria definită implicit de ostatici vulnerabili: bolnavii, răniții, bătrânii și femeile. „Lucrăm non-stop pentru a vedea dacă putem pune în aplicare acest lucru aici în cursul săptămânii viitoare”, a declarat oficialul. Acesta a declarat că Israelul a acceptat „practic” acordul, dar nu a precizat dacă mai are încă rezerve sau care sunt acestea.
Ziarul israelian Haaretz a declarat că negociatorii țării se așteaptă la un răspuns al Hamas la propunerea de acord de schimb de ostatici duminică sau luni. Chestiunea cheie este identitatea ostaticilor care vor fi eliberați și proporția de prizonieri palestinieni care vor fi eliberați în schimbul fiecăruia dintre ei, a adăugat Haaretz, citând un diplomat de rang înalt.

Disperare în Gaza

Cel puțin 576.000 de persoane din Gaza sunt „la un pas de foamete”, potrivit ONU, iar unul din șase copii cu vârsta sub doi ani din nordul Gaza suferă de malnutriție acută și epuizare. Medicii au înregistrat un al zecelea copil care a murit de foame într-un spital din Gaza, a declarat agenția de sănătate a ONU, iar numărul real al deceselor „este probabil să fie mai mare”, scrie The Guardian.

Decizia de a parașuta ajutoare a fost aspru criticată de agențiile de ajutorare, grupurile pentru drepturile omului și mulți diplomați, care spun că este costisitoare și ineficientă.

Serviciul diplomatic al UE a avertizat că ajutoarele vor avea un impact „minim” asupra crizei din Gaza, într-o declarație emisă sâmbătă: „Lansările aeriene ar trebui să fie soluția de ultimă instanță, deoarece impactul lor este minim și nu este lipsit de riscuri pentru civili”. Un avion transportă doar echivalentul a unul sau două camioane de alimente. Distribuirea nu poate fi controlată, pachetele putând fi monopolizate de cei suficient de puternici pentru a le urmări și a lupta pentru ele și fiind ușor de deturnat.