Info

Iohannis mai acordă o majorare bugetarilor! Salarii mai mari cu 50% pentru funcționarii care gestionează fonduri UE

Cresc-salariile
Sursa foto: playtech.ro

Începând din februarie, bugetarii care lucrează cu fonduri europene vor primi salarii mai mari cu pînă la 50%. Măsura a fost aprobată de Guvernul Ciucă şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Guvernul Ciucă a aprobat o creștere a salariilor funcționarilor publici care gestionează fondurile europene, actul normativ corelând prevederile legale care reglementează cadrul instituțional și financiar general aplicabil fondurilor europene, prin:

– introducerea noilor programe operaționale 2021-2027;

– completarea structurilor, autorităților și instituțiilor publice în care este încadrat personalul care îndeplinește atribuții privind gestionarea asistenței financiare nerambursabile europene, prevăzute de regulamentele europene și memorandumurile de finanțare aplicabile sau aferente elaborării, gestionării, negocierii și implementării PNRR.

Creșteri de la 35% la 50%

Actul normativ, promulgat de Klaus Iohannis, prevede o modificare a majorării salariale de la 35% la 50% până la prima evaluare a activității/performanțelor profesionale individuale. Majorarea se acordă numai pe perioada cât persoana își desfășoară activitatea în condițiile Ordonanței de Urgență nr. 152/2022 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Obţinerea calificativului „foarte bine“, majorarea salariului va fi de 50%, dacă primeşte „bine”, va avea cu 25% mai mulţi bani, iar dacă obţine „satisfăcător” sau „nesatisfăcător”, nu se aplică majorarea.

Potrivit argumentației oficiale, măsura este necesară „pentru stimularea personalului care gestionează programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR, în vederea realizării investițiilor cuprinse în PNRR, și pentru a asigura un aparat de lucru suficient de adecvat care să asigure îndeplinirea celor 507 jaloane până la data de 31 august 2026“.

Bugetarii, o castă privilegiată

La sfârșitul anului trecut, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG nr. 168/2022, prin care Guvernul a mai alocat angajaților de la stat o creștere salarială de 10%, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022: „În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017.“

De o atenție deosebită s-a bucurat și persoanalul IT din sectorul public, care, printr-un ordin comun al Ministerului Finanțelor, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Educației, beneficiază de scutire pe plata impozitului pe venit. „ Este firesc să avem oameni bine plătiți dacă vrem calitate și sper ca prin acest demers să reușim să diminuăm din plecările IT-știlor buni din administrație și, totodată, să devenim un angajator competitiv“, a declarat ministrul Finanțelor Adrian Câciu.