Info

Investitie record lângă București! 61 de milioane de euro pentru Măgurele Science Park

Parcul Științific și Tehnologic Măgurele , Sursă foto: Adevărul
Sursă foto: Adevărul

Administrația publică a Județului Ilfov a oferit, în cadrul Conferinței naționale „România Inteligentă”, detalii privind construirea unui „parc inteligent” lângă capitală.

Autoritățile județului Ilfov vor să construiască în orașul Măgurele un întreg complex IT, în valoare de 61 de milioane de euro, unic în această parte de Europă. Acest „parc IT” se va axa pe cercetare și inovare, două domenii pe care țara noastră nu a reușit să le valorifice, scrie Antena 3.

Mihaela Toader, administratorul public al Consiliul Județean Ilfov, a vorbit despre construcția Parcului Științific și Tehnologic Măgurele și, totodată, a subliniat importanța ridicării unei astfel de clădiri.

„Proiectul parcului științific și Tehnologic de la Măgurele este un proiect unic în România, nu mai există nicio infrastructură asemănătoare în România și nici în regiunea noastră.

Acum câțiva ani, odată cu demararea proiectului strategic în exercițiul financiar 2007-2013 și ulterior 2014-2020 al laserului de la Institutul Național de Fizică a Pământului, ne-am gândit, împreună cu primăria orașului Măgurele, să potențăm întreaga zonă.

Dincolo de importanța proiectului nu aș vrea să uităm că platforma de la Măgurele înseamnă mult mai mult. Avem acolo nouă institute de cercetare care își desfășoară activitatea și au rezultate palpabile, avem Facultatea de Fizică a Universității București și alte zeci de infrastructuri de cercetare care s-au dezvoltat în zona.

Demersurile noastre s-au concentrat pe aducerea mediului de afaceri către platforma de la Măgurele. Organizăm săptămânal întâlniri între mediul de afaceri, membrii comunității noastre și resursele de cercetare din platformă, resursele educaționale din zonă.

Din acest motiv am ales zona Măgurele și cu sprijinul domnului primar care ne-a pus la dispoziție un teren generos în proximitatea laserului, am demarat pregătirea acestei ambițioase infrastructuri de inovare, de transfer tehnologic și totul a fost susținut din sursele financiare ale Consiliului Județean”, a explicat Mihaela Toader.

Proiectul, în linie dreaptă

Mihaela Toader a oferit mai multe detalii și despre statutul proiectului în momentul actual și, implicit, despre ce trebuie să se întâmple în continuare.

„Noi suntem pregătiți, de îndată ce vom primi acordul de la Ministerul investițiilor să demarăm procedura de achiziție publică pentru execuție.

Este un proiect foarte mare și ne dorim să găsim un consorțiu care să își asume pe de o parte construcția, dar și operarea pe baza unui plan de afaceri pe care noi îl punem la dispoziție și care acum este în curs de actualizare astfel încât să aibă toate datele financiare și să fie un proiect care, măcar după 10 ani, să poată sta pe picioarele lui din punct de vedere financiar”, a mărturisit Mihaela Toader în conferința de presă.

De asemenea, Mihaela Toader a furnizat detalii privind durata execuției: „Execuția efectivă va dura aproximativ 36 de luni, iar valoarea totală a proiectului, inclusiv partea de dezvoltare a infrastructurii din jur, pentru că este nevoie acolo să refacem drumurile de acces astfel încât să existe un acces facil, este de 61 de milioane de euro.”