Infofinanciar > Info > S-a declanșat o nouă investigație. Consiliului Concurenței a luat în vizor piața serviciilor arhivistice destinate pensionarilor
Info

S-a declanșat o nouă investigație. Consiliului Concurenței a luat în vizor piața serviciilor arhivistice destinate pensionarilor

Consiliul Concurenței Sursa foto GdS
sursa foto arhiva

Consiliul Concurenței are rolul de a face dreptate și de a rezolva eventualele nereguli. Care sunt puse în scena de companii și pot afecta oamenii sau clienții cărora le oferă respectivele servicii. În acest sens, instituția a declanșat o nouă investigație.

Consiliul Concurenței analizează o posibilă problemă. Mai exact, este vorba despre declanșarea unei investigații care are în prim plan anumite companii. Care, potrivit specificației lor, furnizează servicii arhivistice cetățeni. Aceștia solicită eliberarea unor anumite documente, care servesc unui anume scop. În acest caz, este vorba despre persoanele care solicită acte necesare pentru recalcularea pensiilor.

Investigație a Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței desfășoară o nouă anchetă. Care vizează companiile ce furnizează servicii arhivistice cetățenilor. Este vorba despre cei care solicită eliberarea unor documente necesare pentru recalcularea pensiei.

Există indicii că Patronatul Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER) a ajutat o serie de întreprinderi care operează pe această piață. Mai exact, ar fi oferit date importante care ajută la coordonarea comportamentul comercial. Prin accesul la informații sensibile, precum tarife, cheltuieli generale și marje de profit.

Pornirea acestei investigații s-a bazat pe indicii și date clare. Potrivit anunțului, acuzațiile au fost transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Controale la sediile companiilor

În acest sens, la sediile PIAFER, precum și la cele ale mai multor firme, au avut loc controale inopinate. Printre firmele vizate se regăsesc Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL.

Curtea de Apel București a aprobat inspecțiile neașteptate. Care sunt justificate de necesitatea de a aduna toate datele și înregistrările necesare pentru a elucida orice potențial comportament anticoncurențial. Care ar fi practicat de aceste firme din domeniul arhivării. Efectuarea acestor inspecții nu înseamnă faptul că aceste firme sunt considerate vinovate. Totuși, este nevoie de dovezi pentru a rezolva dosarul investigației pornite de Consiliul Concurenței.

Amenzi uriașe pentru companii

Consiliul Concurenței va analiza toate probleme primite. Însă dacă vor fi descoperite nereguli, amenzile aplicate vor fi uriașe. Companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Dacă Consiliul Concurenței constată încălcarea legislației în materie de concurență.

Cu toate acestea, întreprinderile care participă la programul de clemență și colaborează cu autoritățile de concurență pot beneficia de scutire de amenzi sau de reduceri semnificative ale sancțiunii. Orice înțelegeri între întreprinderi și acțiuni coordonate care obstrucționează, limitează sau denaturează concurența pe piața românească sunt interzise de legislație, conform Profit .

Investigație a licitațiilor publice

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă trucare a licitațiilor. Care sunt destinate atribuirii contractelor de servicii de citire a contoarelor de energie în România. Este vorba de posibilitatea existenței unor nereguli în licitațiile publice organizate de anumite autorități.