Infofinanciar > Info > Intrarea României în Schengen, sabotată de influențele rusești din Austria? Declarațiile unui ambasador SUA
Info

Intrarea României în Schengen, sabotată de influențele rusești din Austria? Declarațiile unui ambasador SUA

schengen romania
Sursa foto: impact.ro

Adrian Zuckerman a fost ambasador al SUA în România în perioada 2019-2021. Fostul diplomat a susţinut la TVR Info că poziţia autorităţilor de la Viena este nejustificată, iar în spatele refuzului aderării țării noastre s-ar afla influenţele ruseşti.

„Cred că austriecii, ungurii, olandezii trebuie să aibă ruşine că blochează România să intre în Schengen. Este un amestec de protecţionism al industriei agriculturii, al portului din Olanda, e o influenţă rusă în Ungaria şi Austria, în opinia mea, care îi face să blocheze. (…) Motivele spuse de ministrul de Interne al Austriei că sunt sindicate de trafic de persoane în România e ceva de necrezut. Cele mai mari astfel de sindicate sunt în Olanda, Franţa şi Europa de Vest. E ruşine şi România trebuie să aibă curaj să nu mai accepte această neacceptare în Schengen”, a declarat Zuckerman.

Zuckerman a pus respingerea României în spațiul Schengen pe seama protecţionismului, în cazul Olandei, şi a influenţei ruse, în cazul Austriei, notează news.ro, preluat de HotNews.

Cereri nefondate

„Cred că Visa Waiver trebuie făcută pentru România, şi, cel mai important, cât mai repede şi mai bine”, a mai declarat Adrian Zuckerman. Alături de alţi foşti ambasadori americani al Bucureşti, în iulie 2022, a semnat o scrisoare către români, în care se afirma că includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic, pentru că ar stimula comerţul, turismul, schimburile educaţionale, precum şi relaţiile umane li că că Guvernele celor două state trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerinţelor de admitere a României în acest program. Cererile de azil în Austria (fără a include ucrainenii) aproape s-au triplat anul trecut, ajungând la aproximativ 110.000, cea mai mare rată pe cap de locuitor din UE, ceea ce a determinat Viena să blocheze extinderea spațiului Schengen în decembrie.

„Ceea ce este important pentru noi, ca să fim foarte sinceri, este ca cifrele să scadă și trebuie să existe o scădere susținută”, a declarat Schallenberg, calificând veto-ul drept un „semnal de alarmă” pentru Bruxelles.

„Trebuie să înțelegem că, atunci când vedem peste 100.000 de cereri de azil la fiecare 12 luni, este dificil pentru noi, pentru Austria, să lăsăm pur și simplu acest sistem disfuncțional să se deruleze”, a mai spus șeful diplomației austriece. Schallenberg a declarat că guvernul său a fost încurajat de „planul de acțiune” al UE pentru înăsprirea controalelor la frontieră și accelerarea procedurilor de azil, dar că trebuie să vadă mult mai multe progrese

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.