Infofinanciar > Info > S-a stabilit când intră banii pe cardurile sociale. Ministrul Câciu a anunțat data limită
Info

S-a stabilit când intră banii pe cardurile sociale. Ministrul Câciu a anunțat data limită

adrian câciu guvern mediul privat (sursă foto: capital.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a explicat de ce au întârziat să fie alimentate cardurile sociale și a anunțat când intră banii.

Ministrul Investiţiilor, Adrian Câciu, a dat explicații desspre motivele care au dus la întârzierea virării banilor pe cardurile sociale.

Potrivit ministrului, procesul a fost întârziat din cauza necesității actualizării bazei de date. Modificarrea a fost impusă de creșterea pragului de venit la 2.000 de lei pentru beneficiarii eligibili.

„În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie. Și fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate. Probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate. Deciranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie. De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei.“, a declarat Adrian Câciu.

S-au refăcut condițiile de eligibilitate

Potrivit ministrului, condițiile de eligibilitate au trebuit refăcute pentru toţi cetăţenii care au venituri până în 2.000 de lei. “Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii. Acestea sunt reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024″, a explicat Adrian Câciu.

Ministrul Investiţiilor a mai precizat că următoarea alimentare cu bani pe cardurile sociale va avea loc în aprilie. „Până la finalul anului vor exista șase tranşe, de câte 250 de lei fiecare”, a reiterat ministrul condițiile de acordare ale ajutorului, conform stiripesurse.

Potrivit acestuia, în prezent sunt aproximativ 2,5 milioane de români care beneficiază de cardurile sociale pentru alimente şi mese calde.

Condițiile se vor schimba din nou

Guvernul a aprobat în ședința din 31 ianuarie, valoarea și condițiile de acordare ale tichetelor pentru alimente. Totodată a fost stabilită și valoarea pachetelor alimentare în anul 2024 și în perioada 2025-2027.

Astfel, de anul viitor, se schimbă modalitatea de acordare a tichetelor pentru alimente. Valoarea scade la 125 de lei și vor fi acordate o dată la șase luni. De asemenea, va fi restrânsă categoria de beneficiari. Acordarea tichetelor este prevăzută până în anul 2027. În ceea ce privește pachetele cu alimente, acestea vor fi acordate de două ori pe an.

Conform prevederilor guvernului, de cardurile sociale vor mai putea beneficia:

– pensionarii sistemului public de pensii.

– pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale.

– beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. Aceștia trebuie să aibă vârsta de minim 65 de ani și să beneficieze de indemnizație socială.

De asemenea, pe listă se mai află persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu. Cu condiția ca veniturile lunare proprii realizate să fie mai mici sau egale cu 2.000 lei. Totodată, vor mai benefica de cardurile sociale și familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune.