Infofinanciar > Info > Într-o săptămână începe distribuirea banilor pe voucherele de alimente. Ce români vor primi cei 250 de lei
Info

Într-o săptămână începe distribuirea banilor pe voucherele de alimente. Ce români vor primi cei 250 de lei

Vouchere sociale Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Programul „Sprijin pentru România” va continua, iar în luna iunie vor fi alocate fonduri pe cardurile sociale destinate achiziționării alimentelor de bază. Fiecare tichet acordat are o valabilitate de 12 luni și poate fi utilizat exclusiv de către beneficiar. Cu toate acestea, în cazuri excepționale, pot fi făcute anumite excepții.

Statul va acorda șase vouchere de alimente în valoare de 250 de lei fiecare, pe parcursul acestui an, destinate românilor din categoriile vulnerabile. Aceste vouchere vor acoperi atât achiziționarea de alimente, cât și costul meselor calde. Distribuirea voucherelor va avea loc în șase tranșe, la fiecare doi luni. Fiecare tichet are o valoare de 250 de lei și poate fi utilizat pentru cumpărarea alimentelor sau pentru plata meselor calde în restaurante sau alte locuri unde aceste servicii sunt disponibile.

Când intră banii pentru alimente

Scopul proiectului este de a contracara scăderea standardului de viață și de a sprijini grupurile sociale vulnerabile, cu obiectivul de a reduce riscul sărăciei la nivel național. „Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații.

Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor. Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a transmis, recent, ministrul MIPE, Marcel Boloș.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor, ultima tranșă de fonduri a fost virată în conturile beneficiarilor pentru voucherele de alimente între 10 și 13 aprilie, înainte de sărbătorirea Paștelui Ortodox. În luna curentă, banii pentru voucherele de alimente vor fi transferați în perioada 1-10 iunie 2023.

Beneficiarii voucherelor de 250 de lei

Anul acesta, ajutorul din partea statului este acordat categoriilor de persoane vulnerabile, inclusiv următoarele grupuri:

– Copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1700 de lei în 2023, se vor încadra pentru tichetele sociale.

– Ajutorul din partea statului poate fi oferit și familiilor cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023.

– Familiile monoparentale, cu venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023.

– Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, vor primi și ele tichete sociale în 2023 .

– De asemenea, se vor încadra și pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1700 de lei pentru tranșele din anul 2023, potrivit Antena 3 CNN.