Infofinanciar > Info > Consiliul Concurenței și-a dat acordul: Intesa Sanpaolo preia First Bank
Info

Consiliul Concurenței și-a dat acordul: Intesa Sanpaolo preia First Bank

first bank
Sursa foto: Arhiva companiei

Consiliul Concurenței a anunțat autorizarea tranzacției prin care grupul Intesa Sanpaolo preia First Bank. Oficiallii români și-au argumentat decizia prin faptul că preluarea nu creează probleme de concurență pe piața autohtonă.

Anunțul preluării First Bank de către Intesa Sanpaolo a apărut în octombrie trecut. Cea mai mare bancă din Italia a anunțat atunci semnarea unui acord cu JC Flowers & Co. pentru achiziționarea First Bank România.

Conform estimărilor specialiștilor, în urma tranzacției, Intesa ar putea ajunge în topul celor mai mari 10 bănci din piață. Intesa Sanpaolo este activă în principal în domeniul financiar-bancar. Grupul italian este prezent în România prin intermediul subsidiarei române, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania S.A.

O tanzacție estimată la 150 de milioane de euro

First Bank este o instituție de credit activă pe piața serviciilor financiar-bancare din România. Aceasta operează o rețea de 40 de sucursale și oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. First Bank este fosta bancă elenă Piraeus Bank, preluată de americani în 2018.

La finele anului trecut, First Bank avea active de 7,73 miliarde de lei și o cotă de piață de circa 1,1%. La aceeași dată, Intesa Sanpaolo avea active de 7,67 miliarde de lei și o cotă de piață similară, de aproape 1,1%.

Noua bancă rezultată după fuziune ar urma să ajungă undeva pe locul 9-11 în piață. Aceasta ar concura direct cu Citibank, care deține o cotă de 2,1% din piață, și Garanti BBVA, cu 1,9% din piață).

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal. Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naționale de concurenţă, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial”, a transmis Consiliul Concurenței, citat de stirileprotv.

Tranzacţia a fost estimată între 120 şi 150 milioane euro, conform surselor din piaţa bancară.

Mai mulți cumpărători interesați

Interesată de achiziția First Bank a mai fost și Vista Bank, fosta Marfin Bank. Aceasta este controlată de familia greacă Vardinogiannis prin vehiculul Barniveld Enterprises Limited. Printre potențialii cumpărători s-a numărat și UniCredit, care însă s-a retras și a preluat între timp Alpha Bank România. Tranzacția a amplasat-o pe poziția a treia pe piața bancară locală, înaintea BRD.

Fondul de investiţii american J.C. Flowers a scos încă din 2022 la vânzare First Bank. Tranzacția cu UniCredit a fost suspendată pe ultima sută de metri. Procesul de vânzare s-a reluat primăvara anului 2023.

În ultimii ani, fondul american a cumpărat două bănci prezente în România. Prima dintre ele a fost Piraeus Bank, la finalul anului 2017. Ulterior, First Bank a achiziționat Leumi Bank (în 2019), formând ceea ce este First Bank în prezent.