Infofinanciar > Lumea la zi > Întâlnire între Xi Jinping și Viktor Orban. 18 acorduri semnate
Lumea la zi

Întâlnire între Xi Jinping și Viktor Orban. 18 acorduri semnate

capital.ro
sursa foto: arhivă

Președintele Xi Jinping a vizitat azi Ungaria și a avut o întâlnire cu premierul Viktor Orban. În cadrul acestei întâlniri s-au semnat 18 acorduri și s-au consolidat și mai mult relațiile dintre cele două țări.

Președintele chinei a fost primit cu entuziasm și cu urale. Analiștii văd această vizită ca pe dovadă a faptului că lumea s-a schimbat în ultimii 5 ani și că Vestul s-a îndepărtat de Est în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Aceștia mai sunt de părere că China s-a transformat din partener și concurent al Europei într-un rival care îi amenință securitatea.

Aplauze și strângeri de mână

Întâlnirea dintre președintele chinez, Xi Jinping și prim-ministrul ungar, Viktor Orban a avut loc în aplauze și strângeri de mână prelungi. Cei doi au făcut schimburi de documente și au semnat 18 acorduri de cooperare: în domeniul comerțului, infrastructurii, agriculturii și energiei verzi.

Cele două state vor accelera și reconstrucția legăturii feroviare Budapesta-Belgrad. Un proiect în valoare de 2,1 miliarde de dolari, finanțat preponderent printr-un împrumut din partea Beijingului.

Șantierul face parte din Inițiativa Belt and Road – adică centură și drum, un plan ambițios lansat de Xi pentru a construi o infrastructură globală și rețele energetice care să conecteze Asia cu Africa și Europa, potrivit Știrile Pro Tv.

Parteneriat Strategic

China și Ungaria au stabilit și un Parteneriat Strategic Cuprinzător prin care și-au consolidat relațiile . Sub conducerea lui Orban, Ungaria a devenit un partener comercial important pentru China și vrea să meargă mai departe pe acest drum, scrie HotNews.

„Suntem dispuși să luăm acest lucru ca pe un nou punct de plecare pentru a spori relațiile bilaterale și cooperarea pragmatică și pentru a ne îndrepta spre un nivel mai înalt”, a declarat Xi Jinping.

Cele două țări vor începe să pregătească  și construcția unei linii de cale ferată în jurul Budapestei. Această construcție va ajuta la transportul bunurilor produse de fabricile chinezești din estul Ungariei către piețele din Europa de Vest.

China și Ungaria, realții diplomatice de 75 de ani

Relațiile diplomatice dintre cele 2 state marchează cel de al 75-lea an. Acestea merg dincolo de comerț și investiții. China a oferit Ungariei , în februarie , cooperare în domeniul securității publice și al aplicării legii.

Orban a început să consolideze relațiile cu Beijingul după ce a venit la putere în 2010. Relațiile politice călduroase s-au transformat în investiții aproximativ un deceniu mai târziu. Asta când producătorii de baterii și vehicule electrice au început să aducă producția în Ungaria.

Xi Jinping a considerat că această vizită este o oportunitate de a „duce parteneriatul nostru strategic pe noi culmi”, în condițiile în care China a devenit anul trecut cel mai mare investitor în Ungaria.

A fost o ocazie pentru el de a lăuda „politica prietenoasă” a premierului Orban și strânsa cooperare economică bilaterală, în contrast cu disputele comerciale cu Bruxellesul, potrivit HotNews.ro