Infofinanciar > Info > Inflația României se menține pe poziții! Prețurile alimentelor au crescut
Info

Inflația României se menține pe poziții! Prețurile alimentelor au crescut

Inflație
Sursa foto: arhiva companiei

Prețul alimentelor a fost în continuare crescut și în luna august. Din cauza prețurilor acestora inflația și-a păstrat aceeași valoare ca în luna precedentă, de 9,4%. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda eforturilor realizate de reprezentanții Băncii Naționale Române, care au încercat să micșoreze această valoare.

Acum, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la zahăr, la energie termică, detergenți, margarină și ouă. Ceea ce este totuși, un lucru pozitiv, este că în comparație cu luna august a anului anterior, prețul uleiului a scăzut ușor. Cu toate astea prețul pentru un litru de ulei se menține ridicat.

Inflația din România

Ceea ce trebui menționat este că o rată a inflației scăzută nu reduce, de asemenea, și prețurile pentru alimente. Mai exact, viteza cu care cresc prețurile scade. Ritmul alarmant cu care se majorează prețurile la momentul actual nu s-a mai întâlnit din perioada 2002-2003.

În rapoartele celor de la Banca Națională a României, până la finalul anului, inflația ar urma să atingă pragul de 7,5%. Mai apoi, până în luna decembrie a anului viitor aceasta va scădea la 4,4%. În anul 2025, inflația ar urma să atingă 3,3%. De asemenea, conform specialiștilor de la Banca Centrală, așteptările inflaționiste se află pe o traiectorie descendentă. Cu toate acestea, valorile înregistrate sunt peste cele pe care și le doresc oficialii. Cele mai mari presiuni din 2023 vor veni din partea prețurilor bunurilor din import.

Măsura care a fost adoptată recent, cu privire la plafonarea adaosului comercial pentru o serie de produse alimentare de bază nu va avea efecte mari asupra dinamicii pentru produse, sunt de părere specialiștii BNR.

Țările Europene

Situația este tensionată și în alte țări din Europa. În timp ce în 10 dintre ele inflația a scăzut, chiar dacă marginal, în altele a crescut. Una dintre cele mai mari creșteri a fost înregistrată în Luxemburg. Viteza scumpirilor s-a accentuat de la 2%, cât era în luna iulie, la 3,5% în luna august.

Țările în care inflația s-a majorat au fost Spania,  Irlanda, Slovenia, Croația, Austria, Cipru, Franța, Belgia, Portugalia și  Luxemburg. La polul opus, țările în care inflația pare să se retragă sunt Estonia, Olanda, Letonia, Finlanda, Italia, Lituania, Slovacia, Malta, Grecia și Germania.

Situația în UE

Conform datelor pe care le-au publicat reprezentanții Comisiei Europene, economia ar putea să crească mai lent în acest an, cu numai 0,8%. Oficialii  din instituție și-au redus așteptările cu privire la rata inflației.

„Economia UE și-a pierdut din avânt în primăvară”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.„Activitatea economică a stagnat în al doilea trimestru, iar indicatorii indică o încetinire în lunile următoare”. a mai adăugat acesta.

Situația economiei germane, care este în scădere față de așteptările pe care le aveau specialiștii, va influența și România. Mai exact, cererea la export va scădea sau exportatorii vor avea o activitate mai înceată, informează economie.hotnews.ro