Infofinanciar > Info > Inflația afectează comportamentul cumpărătorilor! Alegerea corectă a produselor este o bătaie de cap pentru europeni
Info

Inflația afectează comportamentul cumpărătorilor! Alegerea corectă a produselor este o bătaie de cap pentru europeni

coșul minim (sursă foto: stirilekanald.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Cu toate că, potrivit informațiilor oficiale, inflația din Europa se moderează, populația este încă supusă unui impact considerabil. În acest fel se subliniază o discrepanță între statistici și realitatea de zi cu zi.

În anul 2022, rata inflației a atins vârfuri de două cifre. Cu toate acestea, nivelul a început să scadă. În luna mai 2023, reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică transmiteau că inflația „scade mai rapid decât se anticipase anterior, iar încrederea sectorului privat se întărește”.

Europenii sunt afectați de inflație

Deși statisticile arată o scădere, un număr mare de europeni este încă afectat de povara inflației. Spre exemplu, în Grecia, cetățenii și-au modificat comportamentul de cumpărare. Acum, ei sunt în căutarea ofertelor mai bune în mai multe magazine.

O situație mai dificilă se întâlnește în Ungaria. Cetățenii maghiari, deși cumpără mai puține produse, achită sume mai mari la casele de marcat, fapt care generează tensiuni în rândul cumpărătorilor.

Inflația în Uniunea Europeană

În luna octombrie a anului 2022, inflația anuală în Uniunea Europeană a atins pragul maxim de 11,5%. Efectele pandemiei, războiul din Ucraina și politicile naționale ineficiente au afectat considerabil acest nivel. Majorarea prețurilor a mai fost exacerbată și de fenomenul „greedflation”. Este vorba despre o creștere a prețurilor de către companii cu scopul de a-și majora profiturile.

Un sondaj realizat de către Eurobarometru arată faptul că sărăcia și costurile de trai sunt principalele preocupări ale votanților pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc în luna iunie. Prin intermediul acestuia s-a subliniat faptul că milioane de europeni sunt preocupați de locuințe, locuri de muncă și cheltuielile zilnice.

Creșterea inflației

În primă fază, inflația s-a majorat printr-un impuls al majorării prețurilor la energie după ce Ucraina a fost invadată. Cu toate acestea, până la începutul anului 2023, tariful alimentelor a devenit principalul factor.

La momentul actual, principala cauză a inflației este scumpirea serviciilor. Salariile nu au reușit să țină pasul cu majorările de prețuri.

Companiile își cresc profiturile

În timp ce gospodăriile resimt puternic efectul inflației, un număr mare de companii, alături de acționarii acestora, au reușit să prospere. Acest lucru se atribuie într-o măsură și lipsei de măsuri potrivite contra greedflation-ului.

Un avertisment asupra acestui fenomen a fost transmis de către Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), în luna iunie a anului 2022. Ea preciza că infșația recentă din zona euro se datorează, într-o mare măsură, profiturilor și prețurilor de import mai mari.

Totuși, guvernele au implementat de puține ori măsuri exacte pentru a contracara greedflation-ul, cu excepția sectorului energetic. În plus, mecanismele de monitorizare au rămas inadecvate.

Perspective optimiste legate de inflație

Cu toate că perspectivele în privința inflației sunt optimiste, Jezabel Couppey-Soubeyran, economist, a emis un avertisment. El a transmis că nu se poate declara încă o victorie contra inflației. De asemenea, el mai evidențiază faptul că dacă problemele nu se vor aborda structural, precum schimbările climatice și eliminarea combustibililor fosili, volatilitatea prețurilor va continua să fie o problemă.

Discrepanța între micșorarea statistică a inflației și percepția publicului evidențiază nevoia implementării unor măsuri mai eficiente și cuprinzătoare cu scopul de a aborda atât cauzele, cât și efectele inflației asupra vieții zilnice a europenilor, informează stiripesurse.ro