Infofinanciar > Info > Industria auto conduce exporturile. Energiile regenerabile câștigă teren
Info

Industria auto conduce exporturile. Energiile regenerabile câștigă teren

În 2023, exporturile României au fost conduse de piese destinate industriei auto, situându-se energia electrică pe locul 10 ca valoare.
Sursa foto: g4media.ro.

În 2023, exporturile României au fost conduse de piese destinate industriei auto, situându-se energia electrică pe locul 10 ca valoare. Pe baza informațiilor obținute de la Institutul Național de Statistică (INS). Prima parte a anului a fost marcată de precipitații abundente. Ceea ce a generat o producție excedentară de energie electrică pentru Hidroelectrica.

O parte din această producție a fost exportată în Ungaria și Bulgaria în cantități semnificative. Ulterior, România a continuat să fie un exportator net de electricitate. În special datorită creșterii producției din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și cea fotovoltaică. Totuși, aceste surse nu au reușit să egaleze nivelul exporturilor masive de energie hidroelectrică din prima parte a anului.

În 2023, ca și în ultimii 15 ani, principalul export al României a fost reprezentat de piese auto propriu-zise, în valoare de 7,17 miliarde euro. Urmează exportul de autovehicule, evaluat la 6,4 miliarde euro, și exportul de cabluri auto, însumând 4,7 miliarde euro.

Pe locul cinci în topul exporturilor se situează carburanții, considerați și ei produse conexe industriei auto, cu o valoare de 2,42 miliarde euro. În rândul celor mai importante 10 produse de export ale României se regăsesc și grâul, porumbul și scaunele destinate industriei auto, conform economedia.ro.