Infofinanciar > Info > Indicele Confidex a crescut. Mediul de business este optimist
Info

Indicele Confidex a crescut. Mediul de business este optimist

Indicele Confidex a crescut. Mediul de business este optimist
sursa foto: arhivă

Indicele Confidex a crescut anul aceasta. A ajuns la 52,5 și este cel mai mare din ultimii 4 ani. Acesta arată gradul de încredere pe care mediul de business îl are în economie.

Încrederea businessmanilor din România în economia locală a crescut în ultimii 4 ani. Cel mai recent studiul al Confidex arată că managerii și antreprenorii români sunt optimiști și remarcă reziliență și adaptabilitate în mediul de business.

Studiul mai arată că în ciuda contextului internațional, a crizei forței de muncă și a intrării în vigoare a măsurilor fiscale, peste o treime (34%) dintre managerii români se declară relaxați cu privire la economia autohtonă. Cele mai optimiste sectoare sunt serviciile, IT, construcțiile și comerțul.

Aceste cifre  reprezintă un indicator al rezilienței, flexibilității și adaptabilității mediului de business românesc la schimbările abrupte ale condițiilor de piață cu care s-au confruntat în ultimii ani, începând cu pandemia COVID-19. Au urmat apoi creșterea prețurilor la energie, izbucnirea războiului din Ucraina, modificările fiscale și  valul inflaționist care încă nu s-a încheiat, totuși mediul de business a reuși să facă față.

„De la an la an, crește reziliența și gradul de încredere al antreprenorilor români în capacitatea de dezvoltare atât a lor, cât și a economiei românești. Astfel, chiar dacă în contextul crizelor multiple prin care a trecut economia, starea dominantă este precauția, se observă totuși o creștere a gradului de optimism cu privire la economia românească. Aceasta se datorează, pe de o parte, semnalelor pozitive la nivel de indicatori macroeconomici, cum ar fi scăderea inflației și creșterea PIB-ului, și, pe de altă parte, mindsetului mediului de afaceri care nu și-a oprit motoarele, nu a clacat, ci a căutat soluții și noi oportunități de a rămâne relevanți pe piață”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Investitorii sunt apreciați

Studiul Confidex mai arată că 80% dintre manageri au o părere foarte bună despre investitori. Investitorii contribuie la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc (62%), dar sunt și orientați doar spre obținerea unui profit mai mare.

Creșterea aceasta a percepției pozitive poate fi influențată și de listările la bursă și exemplale de exituri reușite, spune CEO Impetum Group. De altfel și schimbarea de mindset contribuie, managerii își dau seama că, pentru a se menține și dezvolta, este nevoie de susținere, fie financiară, fie prin expunerea pe care un fond de investiții o poate oferi business-ului, comparativ cu un credit de la bancă care aduce doar capital financiar”, a mai spus CEO-ul.

Managerii, afectați de noile măsuri fiscale

Majoritatea oamenilor de afaceri români participanți la studiu declară că resimt impactul acestora. 87% dintre antreprenorii din domeniul serviciilor se declară afectați, mai mult sau mai puțin, de schimbarea modului de taxare al microîntreprinderilor.

La fel de numeroși sunt managerii care resimt dificultăți din cauza anulării scutirii de impozit pentru venituri peste 10.000 lei. De asemenea 82% dintre managerii intervievați susțin că taxarea cu minimum 1% din cifra de afaceri a companiilor cu businessuri mari a afectat companiile, potrivit HotNews.ro