Infofinanciar > Esential > Indicatori economici neobișnuiți. Episodul 7: Ați juca la bursă pe baza rezultatelor la fotbal?
Esential

Indicatori economici neobișnuiți. Episodul 7: Ați juca la bursă pe baza rezultatelor la fotbal?

Super Bowl
Sursa foto: dreamstime

Americanii sunt îndrăgostiți până peste cap de fotbal! Fotbalul american, nu soccer-ul european! Îl iubesc într-atât de mult, încât Super Bowl nu este pentru ei doar evenimentul sportiv al anului, ci și un indicator pe care unii susțin că îl iau în calcul pentru evoluția pieței bursiere.

Pentru incredibil de mulți americani indicatorul Super Bowl reprezintă un barometru al evoluției pieței bursiere pe care chiar dacă nu îl iau întru totul în serios, îl creditează totuși cu nivel de precizie de peste 70%!

Ideea din spatele acestui indicator vedetă i-a venit în urmă cu 45 de ani jurnalistului Leonard Koppett,  redactor sportiv la „The New York Times”. Teoria lui Koppett este foarte simplă, fapt care explică în bună măsură priza lui peste Ocean. Astfel, potrivit jurnalistului newyorkez, o victorie în finala Super Bowl a unei echipe din Conferința AFC din NFL prezice un declin al pieței bursiere în următoarele 12 luni. Iar o victorie a unei echipe care provine din Conferința NFC din NFL prevestește o creștere a pieței.

Atât și nimic mai mult!

Acuratețe de peste 90%

Sună nebunește și, anual, analiști economici serioși  se întrec în argumente pentru a demonstra că indicatorul Super Bowl nu are nicio relevanță și că nu există absolut niciun motiv pentru a crede că învingătorul unui meci de fotbal dictează performanța pieței bursiere.

Și totuși…

În replică, în fiecare an apar articole care susțin că indicatorul Super Bowl are, de fapt, o rată de acuratețe a predicțiilor mult peste media companiilor de consultanță financiară.

De exemplu, partizanii indicatorului Super Bowl susțin că acesta ar fi prezis cu o rată de succes de peste 90% evoluția – ascendentă sau descendentă – a indexului S&P 500 în intervalul 1998-2001.

O afirmație contrazisă vehement de către economiști, care susțin că o corelație nu implică automat și o legătură de cauzalitate. Concret, pentru că două lucruri sunt corelate nu înseamnă că unul îl determină pe celălalt. O corelație înseamnă că există o relație între doi factori – să le spunem X și Y – dar nu spune nimic despre direcția acestei relații. Este posibil ca X să fie cauza lui Y, este de asemenea posibil ca Y să fie cauza lui ; și s-ar putea ca X și Y să fie amândouă cauzate de un alt factor, Z. Ori s-ar putea, pur și simplu, ca între X și Y să nu existe nicio legătură.

Rata de succes este în scădere

Sună logic, dar adesea logica nu este de ajuns.

Ca urmare și anul acesta puteți citi în presa americană articole care demonstrează, cu date și rezultate concrete, că până la sfârșitul anului trecut, indicatorul a fost corect de 41 din 56 de ori. Adică, „Super Bowl index” a indicat evoluția indicelui S&P 500 cu o rată de succes de aproximativ 73%.

Erorile de dată recentă datează din 2008, când deși echipa New York Giants (NFC) a câștigat Super Bowl, piața bursieră a suferit una dintre cele mai mari căderi consemnate de la Marea Depresiune. Alte două greșeli consecutive s-au consemnat în 2016 și 2017, când victoria echipelor Denver Broncos și New England Patriots, ambele din AFC, ar fi trebuit să anunțe o evoluție descendentă a bursei, ori lucrurile au stat taman pe dos.

Cel mai recent eșec al indicatorului datează din 2022, când LA Rams din NFC ar fi trebuit să ducă la creșteri ale pieței bursiere, dar S&P 500 a încheiat anul în scădere cu aproape 20%.

Cu toate acestea, va trebui să mai rateze încă mulți ani predicțiile pentru ca americanii să renunțe să mai acorde, dacă nu credit, măcar atenție indicatorului Super Bowl.

Nu ratați episodul următor!

Citiți mâine dimineață, în următorul episod al Serialului „Indicatori economici neobișnuiți”, ce ne spun tocurile pantofilor de damă despre creșterea economică.